Shutterstock
roken, stoppen met roken, geld

Rokers stoppen voor geld

Zo’n 7,7 miljoen mensen overlijden jaarlijks aan de gevolgen van roken. Nu blijkt uit een onderzoek dat een geldprijs effectiever is om rokers te laten stoppen dan een stopcampagne.

Roken verhoogt het risico op allerlei ernstige ziekten, zoals longkanker, COPD en hart- en vaatziekten. Toch zijn er wereldwijd meer dan een miljard rokers.

Ziekten als gevolg van roken zijn duur om te behandelen, en circa 7,7 miljoen sterfgevallen per jaar houden rechtstreeks verband met tabaksgebruik.

Een nieuw onderzoek toont nu aan dat mensen betalen om te stoppen met roken lonend kan zijn voor de maatschappij, want een financiële beloning is effectiever dan campagnes om te stoppen met roken.

Mensen kregen 160 euro om te stoppen

Het onderzoek werd gedaan aan het Deense Bispebjerg en Frederiksberg-ziekenhuis, dat zes gemeenten ieder 100.000 Deense kronen (ruim 13.000 euro) verstrekte.

De helft van de gemeenten moest het geld besteden aan een publiekscampagne die reclame maakte voor een cursus om te stoppen. De andere helft betaalde rokers 1200 kronen (160 euro) als ze zich aanmeldden voor zo’n cursus en zes weken lang niet rookten.

Het resultaat was dat 32 procent van de rokers die geld kregen om te stoppen zes maanden later nog steeds niet rookte, terwijl 29% ook een jaar later nog geen enkele sigaret had opgestoken.

In de drie gemeenten die het geld aan stopcampagnes besteedden, was 22 procent van de rokers na zes maanden nog steeds gestopt, en slechts 18 procent een jaar later nog steeds.

Ander onderzoek bevestigt resultaat

Met een koolmonoxidetest werd gecontroleerd of de deelnemers gerookt hadden, en de studie bracht in Denemarken een debat op gang over de vraag of financiële stimulansen om te stoppen met roken te rechtvaardigen zijn.

Soortgelijke onderzoekers zijn ook elders uitgevoerd. Zo blijkt uit een Franse studie met 460 deelnemers dat geldprijzen ook een doeltreffend middel zijn om zwangere rokers aan te zetten tot stoppen.

De Deense kankerbestrijding is enthousiast over de resultaten van het onderzoek en hoopt dat geldprijzen kunnen helpen om in de toekomst sterfgevallen als gevolg van roken te voorkomen.