Roken verhoogt het risico op psychische aandoeningen aanzienlijk

Onderzoekers hebben data van 350.000 mensen geanalyseerd en zien een duidelijk verband tussen roken en psychische aandoeningen.

Het is algemeen bekend dat roken het risico op trombose en verschillende vormen van kanker verhoogt.

Maar nu kunnen onderzoekers ook psychische aandoeningen toevoegen aan de lijst van schadelijke effecten.

Dat staat in een persbericht van de universiteit van Aarhus, gebaseerd op gezondheidsgegevens van 350.000 mensen.

Volgens de onderzoekers tonen de data aan dat roken het risico op depressie, schizofrenie en een bipolaire stoornis verveelvoudigt.

‘De cijfers zijn heel duidelijk. Roken is een oorzaak van psychische aandoeningen. Niet de enige oorzaak, maar het verhoogt de kans om opgenomen te worden met een psychische aandoening met 250 procent,’ zegt hoogleraar Doug Speed van het Centre for Quantitative Genetics and Genomics aan de universiteit van Aarhus.

Onderzoekers waren het niet eens over de causaliteit: krijgen we depressies of andere psychische aandoeningen omdat we roken? Of roken we omdat we latente psychische aandoeningen moeten onderdrukken?

Maar het nieuwe onderzoek bevestigt dat roken meestal voorafgaat aan de ontwikkeling van psychische aandoeningen.

‘Roken gaat dus meestal vooraf aan psychische aandoeningen. Dat begint veel eerder. Gemiddeld begonnen mensen in de dataset op hun 17e met roken, terwijl ze meestal vanaf hun 30e werden opgenomen met een psychische aandoening,’ zegt Doug Speed.

De onderzoekers hebben geen precieze verklaring waarom roken het risico op psychische aandoeningen verhoogt.

‘We moeten nog het biologische mechanisme vinden waardoor roken leidt tot psychische aandoeningen. Eén theorie is dat nicotine de opname van de neurotransmitter serotonine remt. En we weten dat mensen met een depressie te weinig serotonine aanmaken,’ zegt Doug Speed.

Wanneer je één sigaret rookt, activeert nicotine de aanmaak van serotonine in de hersenen. Dit kan zorgen voor een ontspannend effect.

Als je echter doorgaat met roken, kan nicotine het tegenovergestelde effect hebben en in plaats daarvan de aanmaak van serotonine gaan remmen.

Dit kan je angstig, verdrietig en onstabiel maken, aldus de onderzoekers.

Volgens het Trimbos-instituut rookt bijna één op de vijf Nederlanders.