Shutterstock

Revolutionaire bloedtest onthult 50 soorten kanker: Wellicht snel de realiteit voor een miljoen Britten

De test kan mogelijk de ziekte opsporen in een druppel bloed, nog voordat de symptomen merkbaar zijn.

Een simpele bloedtest die meer dan 50 typen kanker kan opsporen nog vóór de symptomen merkbaar zijn.

Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is wel waar een Amerikaans bedrijf de afgelopen jaren mee bezig is geweest.

En als alles volgens plan gaat, zullen een miljoen Britten in 2024 een aanbod krijgen om de test te doen.

Dat is de mededeling van de CEO van de Britse gezondheidsorganisatie NHS, Amanda Pritchard, volgens The Guardian.

Haar uitspraak volgt op de veelbelovende resultaten van Oxford University op ’s werelds grootste conferentie over kanker in de VS, ASCO.

De resultaten zijn nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, maar volgens Oxford University zullen die later te lezen zijn in The Lancet Oncology.]

Het onderzoek omvatte 5461 patiënten uit Engeland en Wales met symptomen die potentieel veroorzaakt werden door kanker, waaronder plotselinge gewichtstoename, buikpijn en moeite met slikken.

Als onderdeel van het onderzoek werd een bloedtest afgenomen die kleine stukjes tumor-DNA in het bloed van de patiënten kon detecteren.

En op basis van de bloedtesten konden bij 323 van de deelnemers tekenen van kanker worden vastgesteld. Daarvan bleken 244 mensen daadwerkelijk kanker te hebben.

Tijdlijn: Zo ontstaat kanker

Zo ontwikkelt kanker zich

Een cel verandert

De cel kan plotseling gaan woekeren en luistert dan niet meer naar normale groeisignalen.

1

Cel slaat op hol

De cel repareert nieuwe mutaties in de genen niet meer, wat het risico verhoogt dat er ook gevaarlijke mutaties ontstaan.

2

Cel wordt onsterfelijk

Een mutatie maakt de cel onsterfelijk, waardoor het lichaam hem niet kan doden. De gemuteerde cellen hebben zich nu ontwikkeld tot een tumor.

3

Bloedvaten worden gevormd

De tumor bouwt nieuwe bloedvaten om aan genoeg zuurstof voor het kankerweefsel te komen, zodat hij nog verder kan groeien.

4

Lichaam wordt overgenomen

Kankercellen van de tumor trekken via de bloedbaan door het lichaam, waar ze nieuwe organen binnenvallen en uitzaaiingen vormen.

5
© Claus Lunau

Bovendien kon de test in 85 procent van de gevallen ook het type kanker vaststellen.

De bloedtest was volgens het onderzoek nauwkeuriger bij oudere patiënten en bij patiënten met een gevorderde vorm van kanker.

Uitgebreid onderzoek gestart

Er is al een veel groter onderzoek onder 142.000 Britten gestart om uit te zoeken of de bloedtest ook effectief is in het opsporen van kanker-DNA in het bloed nog voordat patiënten daadwerkelijk symptomen van kanker vertonen.

De resultaten worden in april verwacht – en als ze veelbelovend zijn, willen de Britse gezondheidsautoriteiten vanaf volgend jaar een pilot-screeningsprogramma uitrollen voor een miljoen Britten tussen de 50 en 77 jaar oud.

De bloedtest, genaamd Gallery, is ontwikkeld door het Californische gezondheidsbedrijf Grail.