Imperial College London / Thomas Angus)

Revolutionair mes kan kankercellen in seconden identificeren

Door de rook van een weefselmonster te analyseren, kan het mes met grote zekerheid diagnosticeren.

Hij is zo groot als een tandenborstel en ziet er eigenlijk niet zo bijzonder uit.

Maar laat je niet misleiden, want dit chirurgische instrument – de iKnife – kan een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we kanker opsporen.

In enkele seconden worden kankercellen geïdentificeerd dankzij een technologie die elektrochirurgie en massaspectrometrie combineert.

Wat is massaspectrometrie?

Massaspectrometrie is een analysemethode om de massa en chemische structuur van een molecuul te vinden. Het is een van de meest specifieke en gevoeligste manieren om veel verschillende stoffen te onderzoeken.

Een massaspectrometer vormt een stof om tot ionen, en uit de manier waarop de ionen worden afgebogen door een magnetisch veld blijkt wat voor stof het is.

De technologie is al gebruikt om kankercellen in borst- en hersenweefsel te vinden, maar uit nieuw onderzoek blijkt dat de techniek ook van betekenis kan zijn bij baarmoederkanker, waar jaarlijks duizenden vrouwen mee te maken krijgen.

Dat is de enthousiaste conclusie van een groep onderzoekers in een studie in het tijdschrift Cancers.

Daaruit blijkt dat het mes een diagnostische nauwkeurigheid van 89 procent heeft.

Rook van weefsel verraadt kankercellen

Het mes werkt met kleine elektrische impulsen die weefsel uit de baarmoeder verdampen.

Die rook die daarbij ontstaat wordt geanalyseerd met een spectrometer die vaststelt of er kankercellen in het monster zitten.

Bekijk hier hoe de technologie werkt:

Video

Volgens de onderzoekers kunnen patiënten hiermee in een paar seconden worden gediagnosticeerd.

In het onderzoek zijn biopten gebruikt van 150 vrouwen die vermoedden baarmoederkanker te hebben. Vaak ontstaat dat vermoeden als vrouwen in de overgangsleeftijd onregelmatig bloeden.

De resultaten werden vergeleken met de huidige, klassieke diagnosemethoden die vaak langer duren, waardoor een patiënt mogelijk weken moet wachten.

Kankercellen delen zich
© Shutterstock

Lees ook:

De onderzoekers willen nu een groter klinisch onderzoek gaan opzetten en hopen nog meer positieve resultaten te kunnen presenteren, zodat de techniek nog vaker gebruikt kan worden.