Remedie voor gangbaar spijsverteringsprobleem is te vinden in veel keukenkastjes

Een vervelend maagprobleem waar een groot deel van de bevolking mee kampt, is te behandelen met een specerij.

Dyspepsie is chronische of terugkerende pijn of ongemak in het bovenste deel van het maagdarmkanaal, en het kan erg vervelend zijn.

De aandoening, die bij 20 tot 40 procent van de bevolking voorkomt, veroorzaakt vroegtijdige verzadiging, misselijkheid, braken en een opgeblazen gevoel.

Dyspepsie wordt meestal behandeld met protonpompremmers (PPI’s), die de maagzuurproductie verminderen. Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat er een even effectieve behandeling in veel keukenkastjes staat.

Het gaat om kurkuma, een veelgebruikte specerij met het actieve ingrediënt curcumine, dat ontstekingsremmende en antibacteriële effecten heeft.

Uit het dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoek, uitgevoerd bij 151 mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 70 jaar, blijkt dat kurkumacapsules net zo goed werken als de PPI omeprazol.

De deelnemers werden verdeeld in drie groepen, die elk gedurende 28 dagen vier keer per dag een behandeling kregen. Eén groep kreeg twee grote kurkumacapsules van 250 mg en een kleine nepcapsule. Een tweede groep kreeg een kleine omeprazolcapsule (20 mg) en twee grote nepcapsules. En de laatste groep kreeg een kleine omeprazolcapsule (20 mg) en twee grote kurkumacapsules (250 mg).

Inhoud is geheim

Alle deelnemers in de drie groepen kregen dus vier keer per dag één kleine en twee grote capsules, maar ze wisten niet wat erin zat.

Aan het begin van het onderzoek hadden de proefpersonen in alle drie de groepen vergelijkbare symptomen van dyspepsie en ze werden na respectievelijk 28 en 56 dagen opnieuw beoordeeld.

Alle patiënten bereikten vergelijkbare verbeteringen in hun symptomen. Maar omdat kurkuma in tegenstelling tot PPI’s geen bijwerkingen heeft, is het wellicht een veiliger optie.

Het onderzoek was echter kleinschalig en de behandelperiode was relatief kort, dus er zijn meer en grotere onderzoeken nodig om definitieve conclusies te kunnen trekken.

Desondanks zijn de onderzoekers hoopvol en denken ze dat hun resultaten het gebruik van kurkuma in een klinische context kunnen rechtvaardigen.