Shutterstock
Apenpokken

Radicale maatregel: Zo wil China apenpokken aanpakken

Vrijdag werd het eerste geval van apenpokken ontdekt in China. De hoofdepidemioloog kwam daarop met een advies.

Inwoners van China mogen sinds dit weekend geen mensen uit het buitenland aanraken vanwege de apenpokken. Dat schrijft het nieuwsbureau Reuters.

De man achter deze opdracht is de topepidemioloog Wu Zunyou van de Chinese gezondheidsdienst.

‘In het kader van een gezonde levensstijl en om besmetting met apenpokken te voorkomen, wordt aanbevolen om geen huid-op-huidcontact met buitenlanders te hebben,’ schreef hij dit weekend op het populaire sociale medium Weibo.

Hij schreef ook dat men contact moet vermijden met mensen die in de afgelopen drie weken in het buitenland zijn geweest.

Geen onderbouwing

Dat bericht werd gepubliceerd nadat vrijdag voor het eerst apenpokken in China werden ontdekt. De besmette persoon is een 29-jarige Chinese staatsburger die op 14 september van Spanje naar de Chinese stad Chongqing vloog.

De epidemioloog onderbouwt verder niet waarom alle buitenlanders – ook als ze in China wonen – een groter besmettingsrisico zouden vormen.

China heeft tijdens de coronapandemie een bijzonder vergaande aanpak ingezet tegen de verspreiding van het virus. Die aanpak omvatte onder meer strenge isolatieregels en een reisverbod.

Apenpokken zijn tijdens de huidige uitbraak al geconstateerd in 90 landen waar de ziekte gewoonlijk niet voorkomt.

Apenpokken is een virale ziekte die vooral wordt verspreid door aanraking, en niet via de lucht. Je kunt pas anderen besmetten als je symptomen hebt.

De symptomen zijn meestal koorts, koude rillingen en uitslag met blaren die wondjes kunnen achterlaten.