Wereldwijd leeft minstens één op de acht mensen met een psychische aandoening, en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is depressie een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit.
Ook schat de WHO dat het aantal mensen met angst en depressie in het eerste coronajaar met wel 25 procent is toegenomen.
Daarom is er een grote behoefte om deze veelvoorkomende, ernstige aandoeningen te begrijpen en te behandelen.
Nu vragen onderzoekers van onder meer de universiteit van Oslo zich af of het klopt dat we bijvoorbeeld schizofrenie en een bipolaire stoornis als verschillende aandoeningen zien, aangezien de genetische overlap erg groot is.
Supercomputer berekent miljoenen varianten
Het onderzoek, dat is gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry,, bestudeerde genetische gegevens van meer dan 200.000 mensen met een psychische stoornis.
In eerste instantie werd gekeken naar de genetische overlap tussen een bipolaire stoornis, ADHD, depressie en schizofrenie. Een team van 30 experts op het gebied van wiskunde, statistiek en informatica gebruikte geavanceerde wiskunde om miljoenen genetische variaties te analyseren.
Met een supercomputer, die duizenden malen krachtiger is dan gewone computers, bestudeerden de onderzoekers genetische varianten die in verband worden gebracht met een bipolaire stoornis en vergeleken die met varianten die in verband worden gebracht met schizofrenie.