Bacteriën houden van oppervlakken
Als onderzoeker van micro-organismen, voedselveiligheid en hygiëne legt ze uit dat de mix van de bacteriën in je speeksel en het stilstaande water kan uitgroeien tot een nare cocktail.
‘Telkens als je drinkt, laat je voedingsstoffen achter in de fles – zowel van je speeksel als van het voedsel dat je eet. Hierdoor kunnen bacteriën en gist in het water groeien. Zo kan je ineens een bacteriesoep binnenkrijgen, en wie weet wat erin zit?’ zegt ze.
De microscopische organismen komen via je lippen, mond en handen in je drank terecht. In de beker of fles klampen de bacteriën zich aan elkaar en aan het plastic oppervlak vast, waardoor er een coating ontstaat: een biofilm waarin ze hun leefomstandigheden grotendeels kunnen beheersen.
‘Bacteriën houden van oppervlakken, en met vloeistof en de juiste temperaturen zullen ze na verloop van tijd gewoon groeien,’ zegt ze.
‘Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een waterfles gebruikt voor het sporten, die gewoon in je tas mikt en daar laat liggen tot de volgende keer dat je gaat sporten,’ zegt ze.
Professor: ‘Je kunt pech hebben.’
Volgens Lisbeth Truelstrup Hansen ondervinden echter maar weinig mensen direct de gevolgen van een gebruikte waterfles. Maar de kans op ziekte is aanwezig.
‘Vaak is het helemaal niet gevaarlijk. Maar als je pech hebt, kan je fles worden overgenomen door een bacterie die braken en diarree veroorzaakt,’ zegt ze.
Daarom heeft ze een duidelijk idee over de bekers en flessen die velen van ons in het dagelijks leven bij ons hebben: je moet ze na elk gebruik afwassen.
‘Mijn motto is dat je je drinkbeker precies zo moet behandelen als een koffiekopje, een bord, of een ander stuk serviesgoed dat je graag met anderen deelt. En dan kun je je afvragen: hoe vaak was je die af?’ zegt ze.
‘Als ik de hele dag met een drinkbeker in een kantoor had gezeten, of hem bijvoorbeeld tijdens een treinreis bij me had, zou ik hem een goede wasbeurt geven met water, zeep en een borstel – vooral op de plek waar het deksel sluit en de lippen de inhoud ontmoeten. Je kunt hem ook in de vaatwasser doen als de fles dat aankan, maar dan moet de fabrikant dat wel zeggen,’ legt ze uit.