Plastic gevonden in drinkwater overal ter wereld

83 procent van al het drinkwater op aarde is verontreinigd met microplastic. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Onderzoekers willen de gevolgen voor de gezondheid onderzocht hebben.

Plastic in het water:

Onderzoekers hebben overal ter wereld microplastic in het drinkwater gevonden.

© Shutterstock

Heb je dorst? Dan kun je gewoon naar de dichtstbijzijnde kraan lopen en een slok schoon, fris water nemen. Dat voorrecht hebben we hier in Europa. Maar ons water blijkt toch niet zo zuiver als we altijd dachten.

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat microplastic, dat al langer enorme eilanden vormt in zee, nu zijn weg heeft gevonden naar ons drinkwater.

Verontreinigd drinkwater

Het bedrijf Orb Media heeft wetenschappers van de University of Minnesota School of Public Health, VS, het drinkwater van 159 plekken over de hele wereld laten analyseren.

83 procent van de waterstalen bevatte microplastic.

Europa had de minste mate van verontreiniging, maar toch nog 72 procent.

Plastic in het drinkwater wereldwijd

Het bedrijf Orb Media heeft op 159 plekken overal ter wereld het drinkwater laten analyseren. Het onderzoek stond onder toezicht van wetenschappers van meerdere universiteiten.

© Wetenschap in Beeld

Er zit microplastic in de lucht en in het afvalwater

Het is onduidelijk hoe plastic in het drinkwater belandt, maar onderzoeken hebben aangetoond dat er in grote steden plastic in de lucht zit, wat een van de oorzaken kan zijn van de aanwezigheid van plastic in het drinkwater.

Een andere boosdoener is wellicht het afvalwater, waar grote hoeveelheden microplastic in terechtkomen. Eén wasje kan 700.000 microplasticvezels in het riool doen belanden.

Is plastic in het drinkwater slecht voor ons?

De wetenschappers maken zich zorgen, want de plasticvezels komen niet alleen: ze gaan vergezeld van chemicaliën en pathogenen. Deze deeltjes zijn vaak te klein om waar te kunnen nemen en zelfs zo microscopisch dat ze onze organen en cellen kunnen binnendringen.

Het is niet precies bekend hoe groot de gezondheidsgevolgen zijn van de relatief kleine hoeveelheid plastic, en dat willen de wetenschappers nu dan ook onderzoeken.