Shutterstock

Pinda-allergie bij kinderen is te voorkomen

Volgens Britse onderzoekers is 77 procent van de pinda-allergieën te voorkomen met deze eenvoudige maatregel.

Pinda’s zijn kleine doerakken. Bijna iedereen vindt ze lekker, maar sommige mensen zijn er allergisch voor. Voor hen kan het eten van dit vette aardnootje fataal zijn. De allergie ontwikkelt zich meestal in het eerste levensjaar en het probleem lijkt toe te nemen: de laatste 30 jaar is het aantal mensen met een pinda-allergie verdrievoudigd.

De ernstige allergische reactie wordt veroorzaakt doordat het lichaam pinda’s als gevaarlijk beschouwt en in actie komt tegen de ‘vijand’. Dit leidt tot gezwollen lippen, jeukende uitslag, ademhalingsproblemen en in het ergste geval de dood.

Immuunsysteem beïnvloeden

Als je een pinda-allergie hebt of als een van je kinderen er allergisch voor is, kan dat best een zorg zijn. Maar een team Britse onderzoekers van het King’s College London en de universiteit van Southampton heeft ontdekt hoe je het probleem effectief kunt voorkomen op een verrassend simpele manier.

Er zijn geen medicijnen of een andere behandeling voor nodig. Het gaat erom gebruik te maken van de periode dat het kind tussen de vier en zes maanden oud is. Dan is er een zogeheten window of opportunity, want op die leeftijd is het mogelijk om de programmering van het immuunsysteem te beïnvloeden.

77 procent minder gevallen

Door kinderen in die korte periode van slechts twee maanden pinda’s aan te bieden, kan het aantal pinda-allergieën met wel 77 procent worden verminderd, omdat het lichaam dan precies op het juiste moment aan het voedingsmiddel went.

‘Het immuunsysteem van het kind moet leren onderscheid te maken tussen eten en gevaarlijke micro-organismen, die moeten worden verwijderd. Als het immuunsysteem in het spijsverteringsstelsel relatief grote hoeveelheden van een bepaald soort eten registreert, zal het dit gaan zien als een veilig voedingsmiddel en er niet allergisch op reageren,’ zegt Graham Roberts, onderzoeksleider en hoogleraar kinderallergie en longgeneeskunde aan de universiteit van Southampton.

Geef nooit hele noten

De Britse onderzoekers baseren hun bevindingen op grondige analyses van twee grote onderzoeken (EAT en LEAP), waarin werd gekeken wat het ideale moment is om kinderen te laten kennismaken met diverse potentieel allergene voedingsmiddelen. Naast pinda’s zijn dat melk, sesam, vis, eieren en tarwe.

Op basis van deze twee relatief grote onderzoeken concluderen de wetenschappers in hun eigen studie dat de periode tussen vier en zes maanden de optimale tijd is om pinda’s te introduceren bij een kind. Het is echter belangrijk om het kind geen hele noten te geven, want die kunnen in de keel blijven steken. Geef liever fijngehakte pinda’s of pindakaas.