‘Onze resultaten wijzen erop dat niet alleen het ontbijt zelf belangrijk is, maar ook dat het uitmaakt waar jongeren ontbijten – en wat ze eten,’ zegt López-Gil over de ontdekking.
Het onderzoeksteam zelf veronderstelt dat het verband tussen geestelijke gezondheid en de plaats waar het ontbijt wordt gegeten te maken kan hebben met het feit dat een ontbijtje onderweg vaak minder voedzaam is dan een ontbijtje dat thuis door de ouders wordt klaargemaakt.
Ook maken de onderzoekers er geen geheim van dat ze een verband zien tussen de geestelijke gezondheid van jonge mensen en de sociale en familiale relaties die ontstaan rond een gezonde en rustige ontbijttafel met het gezin.
Vermijd eieren, kaas en vlees bij het ontbijt
En wat er bij het ontbijt op tafel staat, is ook niet onbelangrijk, blijkt uit de gegevens.
Goede dingen om bij het ontbijt te nemen zijn melk, thee, chocolade, cacao, yoghurt, volkorenprodukten als havermout of muesli, toast en andere gebakken producten.
Omgekeerd moet je volgens de Spaanse gezondheidsstudie eieren, ham en kaas laten staan – typisch voedsel dat veel vet en cholesterol bevat.
Hoewel de bestudeerde gegevens beperkt zijn tot Spanje, komen de resultaten van de studie overeen met eerdere bevindingen, al wijzen de onderzoekers erop dat landen of streken waar scholen een gezond en voedzaam ontbijt aanbieden wel eens andere resultaten kunnen laten zien.
‘Onze bevindingen ondersteunen de noodzaak om het ontbijt te promoten als een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl, maar ontbijt wel thuis,’ zegt José Francisco López-Gil.
‘Om psychosociale problemen bij jongeren te voorkomen, moet het ontbijt bovendien zuivel en/of graanproducten bevatten – en moet de inname van dierlijke voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan verzadigd vet en cholesterol tot een minimum beperkt worden.’
De volgende stap is een meer gedetailleerd onderzoek naar oorzaak en gevolg om precies vast te stellen waarom kinderen en jongeren die het ontbijt overslaan of onderweg opeten, meer kans lopen op psychologische uitdagingen die hen sociaal beïnvloeden.