Ongezonde levensstijl bij jongeren kost levensjaren

Ben jij een tiener die rookt, drinkt, te weinig beweegt en een te hoog BMI heeft? Dan belast je je lichaam en dat kost uiteindelijk levensjaren, zo blijkt uit een Fins onderzoek.

© Shutterstock

We tellen onze leeftijd meestal in levensjaren – maar de biologische klok kan sneller tikken als je levensstijl veel van je lichaam eist. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Jyväskylä in Finland, die gegevens onderzocht van 5600 Finse tweelingen.

De tweelingen werd op hun 12e, 14e en 17e gevraagd naar hun lengte en gewicht, en hoe vaak ze rookten, alcohol dronken en sportten. Bij 824 deelnemers werden er opnieuw bloedmonsters genomen toen ze 21 en 25 jaar waren, om DNA-markers (zogeheten methylgroepen) te onderzoeken die zijn betrokken bij de veroudering.

De 16 procent van de tieners die de ongezondste levensstijl hadden, met dagelijks roken, regelmatig drinken en weinig bewegen, waren als twintiger 1,8 tot 2,4 biologische jaren ouder dan hun leeftijdgenoten met een normale, verstandige levensstijl.

Wisten ze maar hoe belangrijk het is

Omdat de deelnemers tweelingen waren, kon ook worden vastgesteld dat 60 procent van de variatie in biologische veroudering te wijten was aan genetische factoren en 40 procent aan omgevingsfactoren, waaronder levensstijl.

Een zwak punt van de studie is dat de cijfers zijn gebaseerd op zelfrapportage, wat niet altijd een goede afspiegeling is van de werkelijkheid.

Toch zijn de cijfers onthullend en stof tot nadenken, zeggen de onderzoekers.

‘Als tieners zouden weten hoeveel ouder ze worden van bijvoorbeeld roken, zou dat hen denk ik motiveren om gezonder te leven,’ zegt onderzoeksleider Anna Kankaanpää.