Shutterstock

Onderzoekers waarschuwen tegen sommige industriële vaatwassers: vuil verdwijnt, maar ...

Gevaarlijke stoffen kunnen zich afzetten op borden, glazen en bestek dat in een industriële vaatwasser is afgewassen.

Restaurants, hotels, schoolkantines, instellingen en kantoren.

In de meeste professionele keukens worden bergen vuile borden en glazen geproduceerd, en daarom maken ze vaak gebruik van een grote, industriële vaatwasser om het servies snel te reinigen.

Maar volgens een nieuw onderzoek maakt zo’n vaatwasser glazen en borden niet per se zo schoon als het lijkt.

Er kunnen gevaarlijke schoonmaakresten achterblijven op het oppervlak, die uiteindelijk in je maag-darmstelsel terecht kunnen komen en daar veel schade kunnen aanrichten.

Correctie

In een eerdere versie van dit artikel werd niet duidelijk vermeld dat er in het onderzoek alleen potentieel schadelijke sporen van spoelmiddel werden aangetroffen na een afwasbeurt in een industriële vaatwasser. De tekst is aangepast om aan te geven dat er geen aanwijzingen voor schadelijke stoffen zijn gevonden bij vaatwassers voor consumenten.

Gevaarlijke stoffen kunnen in de darmen terechtkomen

Uit het onderzoek, dat is gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology bleek dat sommige industriële vaatwassers glansspoelmiddel achterlaten op de borden, glazen en het bestek.

Volgens de onderzoekers gebeurt dit doordat sommige industriële machines glansspoelmiddel gebruiken bij het spoelen, dat niet wordt weggespoeld voordat het water in de machine verdampt.

Dat kan ernstige gevolgen hebben. Het opgedroogde spoelmiddel bevat mogelijk giftige stoffen, die ernstige schade aan de darmen kunnen veroorzaken.

‘Het is alarmerend dat veel apparaten geen extra wascyclus hebben om het resterende glansspoelmiddel te verwijderen,’ zegt onderzoeksleider Cezmi Akdis, hoogleraar aan de universiteit van Zürich.

‘Dat betekent dat potentieel giftige stoffen op het vaatwerk blijven liggen en daar opdrogen,’ zegt hij.

3D-klompje van darmcellen

Om de gezondheidsrisico’s van het gebruik van een vaatwasser te onderzoeken, kweekten de onderzoekers in een laboratorium cellen die de menselijke darmcellen nabootsen.

Ze maakten een soort 3D-klompje van darmcellen, dat sterk lijkt op het weefsel van de epitheelbarrière die de binnenkant van de darmen bekleedt.

De epitheelbarrière is een vitale beschermlaag, die het darmkanaal afbakent en regelt wat er het lichaam binnenkomt.

©

Epitheelbarrière – een belangrijke beschermlaag

De kweekcellen werden blootgesteld aan verdunde concentraties afwas- en glansspoelmiddel.

Het doel was de stoffen na te bootsen die op serviesgoed achterblijven nadat ze in de vaatwasser zijn geweest.

De resultaten gaven een duidelijke indicatie van de ernstige risico’s van het gebruik van de vaatwasser. Er is echter geen reden tot zorg over huis-tuin-en-keukenvaatwassers.

De onderzoekers ontdekten namelijk dat hoge doses glansspoelmiddel de beschermende epitheelcellen van de darmen vernietigden, terwijl lagere doses ze beter doordringbaar maakten.

Daarnaast bleek dat bij cellen die aan glansspoelmiddel waren blootgesteld het risico op ontstekingen hoger was dan bij cellen die er niet aan waren blootgesteld.

Ontstekingen ontstaan als het immuunsysteem reageert op binnendringende vreemde stoffen, zoals bacteriën en virussen, door witte bloedcellen en chemische stoffen af te geven om het lichaam te beschermen.

© Claus Lunau

Lees ook:

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten reden tot zorg.

Zij denken namelijk dat een verzwakking van de epitheelbarrière een rol kan spelen bij het ontstaan van veel chronische ziekten.