Shutterstock

Onderzoekers vinden verrassend verband tussen tandvleesontsteking en bepaalde ziekte

Als het immuunsysteem bacteriën in de mond bestrijdt, kan dit pijnlijke ontstekingen rond de gewrichten veroorzaken, zo blijkt uit een onderzoek.

Het overkomt je vast weleens dat je tandenborstel rood is na het poetsen en er bloed in je speeksel zit.

Want volgens de laatste cijfers hebben negen van de tien mensen een bepaalde mate van ontstoken tandvlees.

Je maakt je echter niet zo snel zorgen over pijn op andere plaatsen in je lichaam als je tandvlees ontstoken is.

Maar mensen met artritis zouden dat misschien wel moeten doen.

Een Amerikaanse databioloog heeft een verrassend verband gevonden tussen tandvleesontsteking en artritis door oude verslagen van laboratoriumexperimenten door te spitten, zo meldt het tijdschrift Science Translational Medicine.

Computers controleren onderzoeksresultaten

Toen Vicky Yao zich aansloot bij een onderzoeksproject rond artritis, begon ze meteen de uitgebreide datasets te bekijken die biologen aan de Rockefeller University hadden verzameld.

Gedurende een aantal jaar hadden de biologen bestudeerd welke genen vooral actief zijn bij mensen met artritis in de beginfase van de aandoening.

Ze hadden de weefselmonsters aan een groot aantal tests onderworpen, en de resultaten lagen digitaal stof te verzamelen.

Maar met behulp van Yao’s algoritmes vonden de onderzoekers een verband dat ze anders hadden gemist.

Een specifieke immuunbacterie, die vooral in verband gebracht wordt met tandvleesontsteking, blijkt een belangrijke rol te spelen bij uitbraken van artritis, zo blijkt uit de computeranalyse van de grote hoeveelheden data.

Immuunsysteem kan ontstekingen van mond naar gewrichten sturen

De onderzoekers weten nog niet zeker hoe het verband tussen tandvleesontsteking en artritis precies werkt, maar ze hebben wel een idee.

Parodontitis is de reactie van het immuunsysteem op de ophoping van specifieke bacteriën of grote hoeveelheden ervan op de tanden en het tandvlees.

Het immuunsysteem reageert onmiddellijk door zogeheten neutrofiele extracellulaire vallen (NETs) naar het gebied te sturen.

Deze vallen, die bestaan uit vezels van witte bloedcellen, vangen de schadelijke bacteriën op en neutraliseren ze.

Zodra de NET-vezels de ongenode gasten in hun net hebben gevangen, rust het immuunsysteem ze uit met een soort moleculair identificatielabel, zodat het systeem weet welke antistoffen het moet produceren als de ziekte opnieuw de kop opsteekt.

De onderzoekers vermoeden dat de bacteriën met deze ‘tag’ de rest van het lichaam kunnen binnendringen als de ontsteking in het tandvlees een opening in het slijmvlies van de mond creëert.

Het immuunsysteem herkent nu de bacteriën en maakt meteen antistoffen aan om ze te bestrijden.

De antistoffen veroorzaken nieuwe ontstekingen, vooral in het weefsel rond de gewrichten, waardoor artritispijn ontstaat.