Shutterstock

Onderzoekers vinden verband tussen frisdrank en kaalheid bij mannen

De medische wetenschap vermoedt al langer dat er een verband is tussen hoge suikerconsumptie en haaruitval. Nu toont een nieuwe Chinese studie aan dat kaalheid een gevolg kan zijn van een hoge bloedsuikerspiegel.

Er zijn altijd al mannen (en vrouwen) geweest die kaal zijn, maar in de loop van de jaren is haaruitval wel behoorlijk toegenomen, en hetzelfde geldt voor de consumptie van suikerhoudende dranken. De grote vraag is dan ook of er een verband bestaat.

Al vele jaren vermoedt de medische wetenschap dat een hoge suikerinname een rol kan spelen bij haaruitval, en nu blijkt uit een nieuw Chinees onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, dat er waarschijnlijk een min of meer direct verband bestaat tussen de inname van zoete dranken en het risico op een dunnere haardos.

Enquêtes werden anoniem ingevuld

Wetenschappers van de Tsinghua University in Peking hebben de consumptie van suikerhoudende dranken van een grote groep mannen tussen de 18 en 45 jaar onderzocht.

De deelnemers moesten anoniem enquêtes invullen waar vragen in opgenomen waren over de frisdrankconsumptie, eventuele gezondheidsproblemen, rook- en drinkgewoonten en problemen met haaruitval van de mannen. In de vragenlijsten werd ook naar informatie over het mentale welzijn gevraagd.

4 liter suikerdrank per week

De resultaten die ze vonden bleken tamelijk opzienbarend.

Het bleek onder andere dat de deelnemers die kaal waren bijna 4,5 liter suikerhoudende frisdrank per week dronken, dat was twee keer zo veel als de consumptie van de deelnemers die geen haaruitval hadden.

De Chinese onderzoekers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om een eenduidige samenhang te kunnen vaststellen. Maar het is niet voor het eerst dat de wetenschap een verband tussen suiker en haaruitval heeft geobserveerd.

Nieuw onderzoek biedt kaalkoppen hoop.

© Shutterstock

Lees ook:

Insulineresistentie en ontsteking

Al in het jaar 2000 ontdekten Finse onderzoekers dat mensen met een hoge bloeddruk, insulineresistentie en obesitas een grotere kans hadden om kaal te worden. Er zijn meerdere mechanismen die een rol kunnen spelen. Een hoge suikerinname kan bijvoorbeeld ontstekingsbevorderend werken, waardoor het lichaam niet genoeg hormonen produceert die nodig zijn voor een gezonde, normale haargroei.

Te veel suiker is slecht voor je gezondheid

Het beschermen van je haardos is echter niet de enige reden om je suikerinname te beperken.

Een hoge dagelijkse inname van geraffineerde suikers en snelle koolhydraten is op nog veel meer manieren schadelijk. Het kan er onder meer voor zorgen dat het lichaam steeds slechter reageert op de insuline die de alvleesklier aanmaakt. Dat kan insulineresistentie tot gevolg hebben, of zelfs diabetes type 2. Bovendien koppelen onderzoekers een hoge dagelijkse suikerinname aan obesitas en een hoger risico op hart- en vaatziekten.