Wikimedia Commons
Laboratoriummuis

Onderzoekers verlengen het leven van muizen met 20 procent

Een enkele transplantatie van bloedstamcellen blijkt muizen in het lab langer gezond en ziektevrij te houden.

In de holte van je botten zit een speciale fabriek, het beenmerg, die je hele leven lang nieuwe cellen voor je bloed produceert.

Deze productie wordt uitgevoerd door zogeheten bloedstamcellen, die zich delen, rijpen en elke minuut veranderen in een indrukwekkend aantal van 10 miljoen witte bloedcellen, 170 miljoen rode bloedcellen en 500 miljoen bloedplaatjes.

Nu hebben onderzoekers van onder andere de Taipei Medical University in Taiwan ontdekt dat ze, door de bloedstamcellen van muizen te modificeren, het leven van de knaagdieren in het laboratorium naar het lijkt met 10 tot 20 procent kunnen verlengen.

Dit melden ze aan New Scientist.

In de studie richtten de onderzoekers zich op een specifiek eiwit genaamd KLF1, dat kan worden gezien als een soort hoofdschakelaar die in bepaalde bloedcellen en immuuncellen de activiteit van verschillende genen helpt regelen.

In het lab merkten de onderzoekers dat muizen met veranderingen in het deel van het KLF1-gen dat de activiteit van het eiwit regelt ongewoon actief waren op late leeftijd, en dat hun haar ook langer zwart en glanzend bleef.

En toen ze de levensduur van de genetisch gemodificeerde muizen bekeken, ontdekten ze dat ze 10 tot 20 procent langer leefden dan de muizen waarvan de bloedstamcellen niet waren veranderd.

Bovendien leken de gemodificeerde bloedstamcellen ook de mentale achteruitgang van de laboratoriummuizen te vertragen.

Volgens de onderzoekers konden ze met slechts een enkele transplantatie een twee maanden oude muis vijf maanden langer laten leven dan muizen die met gewone bloedstamcellen werden geïnjecteerd. Hun leven werd ongeveer verlengd met 20 procent.

Onderzoekers: Kan gebruikt worden bij de kankerbehandeling

Bloedstamcellen worden al gebruikt als onderdeel van de behandeling van bepaalde vormen van kanker (bloed en beenmerg), maar de onderzoekers hopen dat ze door de toevoeging van de gemodificeerde bloedstamcellen ooit in de toekomst kunnen helpen voorkomen dat kanker bij patiënten terugkeert.

De genetisch gemodificeerde bloedstamcellen blijken ook de niveaus van het eiwit PD-1 te onderdrukken, dat sommige soorten kanker gebruiken om aanvallen van het immuunsysteem te ontwijken.

Volgens de onderzoekers is het echter nog te vroeg om te kunnen weten of de genetisch gemodificeerde bloedstamcellen ook kunnen worden gebruikt om de levensduur van de mens te verlengen.

De studie is geüpload op de preprint server bioRxiv en is niet aan peer review onderworpen, wat deel uitmaakt van de kwaliteitsborging van wetenschappelijke publicaties.