Onderzoekers: Simpele eetgewoonte is effectief tegen examenstress

Als je voor een examen last hebt van zweterige handpalmen – of erger – is er goed nieuws.

© Shutterstock

Studenten weten alles van de stress die je kunt voelen als je zit te blokken voor een examen.

Maar weinig mensen beseffen dat je lichamelijk en geestelijk baat kunt hebben bij het eten van een paar handjes walnoten per dag. Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, blijkt dat dit de effecten van zogeheten academische stress kan tegengaan en ook een gunstig effect heeft op de darmflora.

Getest bij 80 jonge studenten

Onderzoekers van de University of South Australia in Adelaide deden het experiment bij 80 mannelijke en vrouwelijke studenten. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen, waarvan slechts één het equivalent van 50 gram walnoten per dag at. De andere groep diende alleen als controlegroep. De twee groepen werden in drie rondes getest: eerst aan het begin van het semester van 13 weken, dan in de examentijd en ten slotte twee weken na het examen.

Slaap en mentale gezondheid verbeterden

‘Bij de deelnemers die elke dag ongeveer twee handjes walnoten aten, zagen we in de zelfrapportage verbeteringen op meerdere gebieden met betrekking tot de mentale gezondheid. Bovendien hadden degenen die walnoten aten betere biomarkers voor de stofwisseling en een betere slaapkwaliteit op de lange termijn,’ aldus Mauritz Herselman, onderzoeker en promovendus aan de University of South Australia en een van de twee onderzoeksleiders.

Minder neiging tot depressie

De studenten die niet dagelijks walnoten aten, voelden zich meer gestrest en hadden meer last van depressie in de aanloop naar de examens dan degenen die wel walnoten aten. Bij die laatste groep zagen de onderzoekers een significante afname van depressieve gevoelens tussen het eerste en het laatste controlemoment.

Veel heilzame stoffen

Er is een goede verklaring voor het gunstige effect van walnoten op lichaam en geest.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat walnoten omega 3-vetzuren, antioxidanten, het slaaphormoon melatonine, polyfenolen, foliumzuur en vitamine E bevatten, die allemaal gunstige effecten hebben op de hersenen en de spijsvertering. Veel mensen denken dat walnoten dikmakend zijn, maar dat is een fabeltje. Uit een studie in het Journal of Nutrients bleek dat gezonde ouderen die dagelijks ongeveer 300 calorieën aan walnoten aten, niet aankwamen.

Shutterstock

©

Lees ook:

Een zeer kwetsbare groep

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is minstens 75 procent van de mensen met psychische klachten 24 jaar of jonger. Studenten in deze fase van het onderwijs zijn dus bijzonder kwetsbaar.

‘Uit ons onderzoek blijkt dat het eten van walnoten tijdens deze nogal stressvolle perioden de mentale gezondheid en het algehele welzijn van studenten kan verbeteren. Het is ook een gezonde en lekkere snack, en een veelzijdig ingrediënt in veel recepten, dat dus een aantal negatieve effecten van academische stress kan tegengaan,’ zegt universitair docent Larisa Bobrovskaya van de University of South Australia.