Shutterstock

Onderzoekers: Populair dieet kan hartproblemen veroorzaken

Het dieet kan het risico op hart- en vaatziekten en op een hoog cholesterolgehalte verdubbelen, volgens studie.

Het zogeheten ketodieet is populair geworden door onze eeuwige strijd tegen ongewenste kilo’s.

In het dieet worden de meeste koolhydraten uit de maaltijden geschrapt en vervangen door vet en eiwit.

Maar nu toont een studie aan dat het vetrijke dieet problemen veroorzaakt, namelijk een hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten.

Populair dieet verdubbelt risico op een hartaanval

Op de jaarlijkse conferentie voor cardiologen van het American College of Cardiology in maart presenteerde Iulia Iatan een van de eerste studies waarin het effect van het ketodieet op het cholesterolgehalte en op hart- en vaatziekten werd bekeken.

‘Uit ons onderzoek bleek dat een constant koolhydraatarm, maar vetrijk dieet samenhangt met een hoger gehalte LDL-cholesterol – ofwel “slecht” cholesterol – en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten,’ zei de cardioloog, die in het St Paul’s Hospital in Vancouver, Canada, werkt.

Iatan en haar onderzoeksteam gebruikten gegevens van de UK Biobank, waarin gezondheidsgegevens van ruim een half miljoen Britten staan, die allemaal ten minste tien jaar werden gevolgd.

De onderzoekers richtten zich op 305 Britten die in eerste vragenlijsten aangaven niet meer dan 25 procent van hun dagelijkse calorieën uit koolhydraten en minstens 45 procent uit vetten te halen.

Koolhydraten zijn onze primaire energiebron. Maar aanhangers van het ketodieet zweren erbij dat maar 10 procent van je dagelijkse voedselinname uit koolhydraten mag bestaan. Ze eten daarom amper nog brood, rijst, pasta, aardappels en bepaalde soorten fruit en groenten. In plaats daarvan wordt het lichaam gevoed met eiwit en vet, in het ketodieet goed voor respectievelijk 25 en 65 procent van de calorieën. Op die manier zou de lever vetcellen gaan omzetten in zogeheten ketonen, die de koolhydraten als energiebron vervangen.

© Shutterstock

De aanhangers van het ketodieet werden vervolgens vergeleken met een controlegroep van 1220 Britten die wel het grootste deel van hun calorieën uit koolhydraten haalden.

Bijna één op de tien in de ketogroep ontwikkelde hart- en vaatziekten, tegenover slechts één op de twintig met een normaal dieet. Bovendien was het BMI bij een ketodieet één procentpunt hoger.

Slecht cholesterol blokkeert de bloedvaten.

Eerdere studies hebben ook aangetoond dat vetrijke diëten het zogeheten LDL-cholesterol kunnen verhogen. Low Density Lipoprotein-cholesterol bestaat bijna volledig uit apolipoproteïne B, waarmee onze cellen vet kunnen binden en transporteren.

Dit eiwit is ook een hoofdverdachte voor het veroorzaken van trombose, omdat het samenklontert in de bloedvaten.

De nieuwe studie levert hiermee nog een bewijs voor het verband tussen een hoog cholesterolgehalte, apolipoproteïne B en het risico op hart- en vaatziekten.

Mensen reageren verschillend

‘We hebben aangetoond dat de deelnemers met een ketoachtig dieet die het grootste risico op hart- en vaatziekten hadden, ook het hoogste LDL-cholesterolgehalte hadden,’ vertelde Iulia Iatan op de conferentie in New Orleans.

Ze benadrukte ook dat uit deze studie blijkt dat mensen verschillend reageren op een vetrijk dieet. Iatan raadt keto-enthousiastelingen aan om van tevoren een afspraak te maken met hun huisarts.

‘Als je het dieet volgt, is het raadzaam je cholesterolgehalte regelmatig te laten controleren en om andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals diabetes, een hoge bloeddruk, gebrek aan lichaamsbeweging en roken, goed in de gaten te houden,’ waarschuwde de cardioloog.