Shutterstock

Onderzoekers ontwikkelen effectieve mannenpil

De pil is op muizen getest en is zeer effectief gebleken. Zo werkt hij.

Er komt waarschijnlijk meer gelijkwaardigheid tussen man en vrouw op het gebied van anticonceptie.

Amerikaanse onderzoekers presenteerden onlangs veelbelovende resultaten, die erop duiden dat een nieuw type anticonceptiepil voor mannen werkelijkheid kan worden.

De mannenpil, die tot nu toe in het lab op muizen is getest, werkt door de zaadcellen van de man te ‘verlammen’, zodat ze de eicel van de vrouw niet kunnen bereiken.

Het onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications, laat zien dat één dosis zwangerschap met 100 procent effectiviteit voorkomt in de eerste twee uur nadat de man de pil heeft geslikt.

Na drie uur is de effectiviteit nog steeds 91 procent.

24 uur na inname van de pil is deze echter volledig uitgewerkt, zo blijkt uit de studie.

De onderzoekers merken ook op dat er geen bijwerkingen werden waargenomen gedurende de zes weken waarin de muizen regelmatig de pil kregen.

Geen gewone anticonceptiepil

In tegenstelling tot de pil voor vrouwen werkt de mannenpil niet door de hormoonhuishouding te beïnvloeden.

Het nieuwe middel remt de aanmaak van een enzym, waardoor de zaadcellen zich niet kunnen voortbewegen. Het effect is al zichtbaar tussen 30 minuten en een uur na inname.

Een man produceert zo’n 1000 zaadcellen per seconde, en zoals bekend is er maar één nodig om de eicel van de vrouw te bevruchten. Nieuwe anticonceptiemiddelen proberen bevruchting te voorkomen door het aantal zaadcellen met minstens 90 procent te verminderen, de route van de zaadcellen naar de eicel te blokkeren, of door ze het zwemmen onmogelijk te maken.

© Shutterstock

Als de pil bij mensen hetzelfde effect blijkt te hebben, kunnen mannen de pil slikken wanneer ze die nodig hebben. Ze hoeven hem dus niet dagelijks preventief in te nemen, zoals de vrouwenpil.

Volgens de onderzoekers zijn er echter nog veel meer dierproeven nodig voordat de pil op mensen getest kan worden.

Ze hopen uiteindelijk een pil te ontwikkelen die binnen een uur effect heeft en tussen de 6 en 12 uur werkzaam blijft.