Shutterstock
Colablikje

Onderzoekers onthullen: Zo onhygiënisch is je blikje cola

Onhygiënische opslag en transport laten soms grote hoeveelheden bacteriën en schimmels achter op bier- en frisdrankblikjes.

Als je een slok neemt uit een frisdrankblikje dat je net in de supermarkt of kiosk hebt gekocht, krijg je waarschijnlijk meer binnen dan alleen frisdrank.

Uit meerdere onafhankelijke onderzoeken blijkt dat de buitenkant van blikjes vaak vol onhygiënische gasten zit, zoals schimmel, bacteriën en enzymen die je ziek kunnen maken.

Sommige studies vonden zelfs sporen van E. coli-bacteriën. Dat betekent dat er contact is geweest met ontlasting van mensen of dieren.

Voor een van de onderzoeken is het Australische medium News.com een samenwerking aangegaan met het laboratorium EarthEcco, waar ze werken met klinische hygiëne in onder meer de gezondheidszorg.

De onderzoekers kwamen erachter dat de buitenkant van de populaire drankverpakkingen soms tien keer zo vies was als de aanbevolen hoeveelheid voor je gezondheid.

Een van de blikjes was volgens de metingen zelfs viezer dan een toiletbril.

De onderzoekers kunnen de hoeveelheid bacteriën en ander microscopisch leven als enzymen en schimmels meten in zogeheten relative light units (RLU). Ze schijnen met een speciale luminometer die het enzym adenosinetrifosfaat laat oplichten.

Het enzym komt voor in bijna alle levende organismen, en daarom kunnen we daarmee onderzoeken hoeveel microscopisch leven er op een oppervlak zit.

Een Amerikaans onderzoek stelde vast dat een toiletbril oplichtte met 984 RLU, terwijl een van de frisdrankblikjes in het Australische onderzoek een score had van maar liefst 1146 RLU.

Nieuwe micro-organismen

De onderzoekers zijn het erover eens dat de blikjes bacteriën en andere viezigheid oppikken als ze worden opgetild, getransporteerd in grote, vieze lastruimten en vervolgens in de schappen worden gezet waar wij ze vandaan halen.

Elke keer dat een frisdrankblikje wordt opgetild door een nieuw persoon, komt het blikje in aanraking met nieuwe micro-organismen die zich op het oppervlak kunnen nestelen.

Waarschijnlijk bevatten de blikjes soms sporen van ontlasting – E. coli-bacteriën – omdat mensen niet grondig genoeg hun handen wassen na een toiletbezoek.

Op bijna alle blikjes zijn, volgens Amerikaans onderzoek, ook veel schimmelorganismen te vinden.

Gebruik een rietje

Op het frisdrankblikje met de meeste schimmels leefden 600 schimmelkolonies.

Volgens microbioloog Helene Ver Eecke, die zelf een aantal van de onderzoeken heeft uitgevoerd, is dit geen reden tot paniek. Ze legt aan het Amerikaanse plaatselijke medium WFTS Tampa Bay uit dat alleen mensen met een verminderde immuunfunctie extra op moeten passen met de vieze frisdrankblikjes.

Ze zouden het blikje eerst kunnen schoonmaken voordat ze eruit drinken, een rietje kunnen gebruiken, of de inhoud in een glas kunnen schenken.