Shutterstock

Onderzoekers ontdekken nieuwe oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen

Japanse onderzoekers hebben een verrassende verklaring gevonden voor het ontstaan van endometriose bij sommige vrouwen.

Maar liefst 10 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd kampt met endometriose, een pijnlijke aandoening die gepaard kan gaan met verminderde vruchtbaarheid.

We weten niet waarom sommige vrouwen deze aandoening ontwikkelen en andere niet, maar Japanse onderzoekers hebben een tot nu toe onbekende oorzaak ontdekt.

Antibioticabehandeling hielp

In een onderzoek onder 155 Japanse vrouwen vonden ze stammen van de bacteriesoort Fusobacterium bij 64 procent van de vrouwen met endometriose en 7 procent van de vrouwen zonder de aandoening. Fusobacterium komt van nature voor in de mondholte en de darmen.

In latere proeven met muizen met endometriose die geïnfecteerd waren met Fusobacterium zagen de onderzoekers dat bij muizen die behandeld werden met antibiotica, de grootte en het aantal van de laesies die geassocieerd worden met endometriose afnam.

Hevige pijn

‘Er zijn zeker redenen om te vermoeden dat bacteriën een rol spelen bij endometriose. Het is niet uitsluitend een kwestie van genen,’ zegt Elise Curtois, die onderzoek doet naar endometriose aan het Jackson Laboratory in Farmington, Connecticut, in de VS.

Het meest voorkomende symptoom van endometriose is pijn, die vaak vrij hevig kan zijn. De bestaande behandelingsmogelijkheden zijn beperkt tot hormoontherapie en chirurgie.

‘We willen nieuwe behandelmethoden vinden, maar eerst moeten we erachter komen waarom sommige vrouwen deze aandoening hebben,’ zegt Yutaka Kondo, kankerbioloog aan de universiteit van Nagoya in Japan en een van de onderzoekers.

Verminderde vruchtbaarheid en verhoogd risico op kanker

Endometriose treedt op wanneer het baarmoederslijmvlies (endometrium) dat de binnenkant van de baarmoeder bedekt, naar andere delen van het lichaam migreert, waar het kan vastgroeien. Dit gebeurt het vaakst bij organen in het bekkengebied.

Dit resulteert vaak in laesies op de voortplantingsorganen (baarmoeder, eileiders en eierstokken) en er kan een verminderde vruchtbaarheid optreden. Vrouwen met laesies op de eierstokken hebben ook een verhoogde kans op eierstokkanker.

De volgende stap is het uitvoeren van een klinische studie onder vrouwen met endometriose om erachter te komen of behandeling met antibiotica hun symptomen kan verlichten.