Shutterstock

Onderzoekers: Medicijn voor hergroei van tanden binnenkort getest op mensen

Een nieuw medicijn met veelbelovende resultaten bij proefdieren zou ervoor kunnen zorgen dat er nieuwe tanden kunnen groeien bij mensen.

We krijgen geen nieuwe tanden meer nadat we onze melktanden hebben gewisseld.

Daarom is slijtage of schade aan onze tanden helaas blijvend.

Maar Japanse onderzoekers van het Kitano Medical Research Institute proberen hier verandering in te brengen met een medicijn dat het mogelijk maakt om nieuwe tanden te laten groeien.

In 2021 ontwikkelden de onderzoekers een antistof die de activiteit van het eiwit USAG-1 kan blokkeren, dat de tandgroei bij muizen en fretten beperkt.

Toen de onderzoekers de antistof op de proefdieren testten, ontwikkelden de dieren naar verluidt een extra snijtand.

Volgend jaar zetten de onderzoekers de volgende stap, namelijk door te bestuderen of mensen zonder ernstige bijwerkingen met de antistof kunnen worden behandeld.

Veelbelovend – maar nog een lange weg te gaan

De klinische tests op mensen zijn in eerste instantie gericht op patiënten met de genetische aandoening anodontie, waardoor melktanden en volwassen tanden zich niet normaal kunnen ontwikkelen.

Uiteindelijk hopen de onderzoekers echter dat het medicijn een alternatief kan zijn voor kunstgebitten en implantaten voor het grote aantal mensen dat hun tanden heeft verloren.

Hier zie je een nieuwe tand die is gegroeid bij een muis die is behandeld met de nog naamloze antistof van de onderzoekers.

© Kitano Medical Research Institute

De Japanse onderzoekers stellen zelf dat het medicijn in het gunstigste geval aan het eind van dit decennium beschikbaar kan zijn, mits de komende proeven succesvol zijn.

Op dit moment is dit echter eerder een wens dan de realiteit.

Als de antistof echter verontrustende tekenen van potentiële bijwerkingen vertoont, kan het volgens de onderzoekers nog lang duren voordat het medicijn op de markt komt.