Kanker, depressie en trombose. In de loop van de jaren is het gebruik van anticonceptiepillen gecorreleerd met een aantal ernstige bijwerkingen, waardoor veel vrouwen het voorbehoedsmiddel hebben afgezworen.
Daarom zou een studie van onderzoekers uit de Filippijnen, Zuid-Korea, de VS en Denemarken baanbrekend kunnen zijn.
Reguliere anticonceptiepillen bevatten chemische varianten van de twee vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron.
Als je de pil slikt, wordt je eigen hormonale systeem stilgelegd en maak je de hormonen niet zelf aan, maar ontvang je ze van buitenaf. Je eisprong stopt en je kunt niet zwanger worden.
In het onderzoek werden wiskundige computermodellen gebruikt om te laten zien hoe de hoeveelheid progesteron en oestrogeen in de anticonceptiepil blijkbaar aanzienlijk kan worden verminderd – zonder dat de effectiviteit verloren gaat.
Volgens de onderzoekers kan dit ook de kans verkleinen op ernstige bijwerkingen die gepaard gaan met de hoge hormonale doses in de pil.
Met meer dan 90 procent afgenomen
De studie was gebaseerd op gegevens van 23 gezonde vrouwen van 20 tot 34 jaar met een regelmatige menstruatiecyclus en die in hun laatste cyclus tekenen van ovulatie hadden vertoond.

De anticonceptiepil:
- Stopt je eisprong, dus er komt geen eitje vrij.
- Maakt het baarmoederhalsslijm dik, zodat sperma er niet doorheen kan om een eitje te bevruchten.
- Zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies minder ontvankelijk wordt voor het nestelen van een bevruchte eicel.
Met deze gegevens konden de onderzoekers een wiskundig model opstellen dat niet alleen te gebruiken was om de gemiddelde menstruatiecyclus te berekenen. Het model kon ook het effect simuleren van verminderde hormooninname door de anticonceptiepil tijdens de menstruatiecyclus.
En het model van de onderzoekers, dat tot nu toe puur theoretisch is, liet zien dat het mogelijk was om de hormoonspiegels aanzienlijk te verlagen en toch een effectieve bescherming tegen zwangerschap te bereiken.
De resultaten van het onderzoek suggereren met name dat in sommige gevallen de hoeveelheid progesteron met 43 procent en oestrogeen met wel 92 procent kan worden verminderd zonder de effectiviteit van de pil aan te tasten.
De studie is zojuist gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Computational Biology.