Shutterstock

Onderzoekers bepalen de twee beste oefeningen om de bloeddruk te verlagen

Deze oefeningen zijn misschien nog wel beter voor het verlagen van je bloeddruk dan de officieel aanbevolen vormen van lichaamsbeweging. Bovendien zijn ze makkelijk om mee te beginnen.

Alle lichaamsbeweging helpt tegen een hoge bloeddruk, maar onderzoekers van de Canterbury Christ Church University zeggen nu de meest effectieve vorm van lichaamsbeweging te hebben gevonden om je bloeddruk te verlagen.

Deze vorm van lichaamsbeweging wordt niet beschreven in de huidige WHO-aanbevelingen voor fysieke activiteiten die hoge bloeddruk kunnen voorkomen en verhelpen.

Het onderzoek laat zien dat de meest opvallende verandering in bloeddrukmetingen van bijna 16.000 mensen werd vastgesteld bij degenen die drie keer per week zogeheten isometrische oefeningen deden.

Isometrische oefeningen bestaan uit houdingen die het lichaam statisch houden en de spieren activeren zonder ze te verlengen of samen te trekken, zoals bijvoorbeeld bij krachttraining.

Tot de populairste isometrische oefeningen behoren wall squats en planks.

De resultaten toonden aan dat isometrische oefeningen de bloeddruk evenveel verlaagden als gangbare bloeddrukmedicatie.

Volgens de onderzoekers is de training zo effectief omdat de statische oefeningen de spieren zodanig samentrekken dat de bloedvaten kort worden samengedrukt. Als je klaar bent met een isometrische oefening, neemt de doorbloeding toe naar de vaten die tijdens de oefening werden samengedrukt.

22 procent effectiever

Bloeddruk wordt aangegeven als systolische en diastolische druk, bijvoorbeeld 140/80. De systolische bloeddruk is de maximale druk in de slagaders wanneer het hart klopt, en de diastolische bloeddruk is de druk in de slagaders wanneer het hart tussen twee slagen in rust is.

Bloeddruk wordt uitgedrukt in mmHg (millimeter kwikdruk), en je hebt een normale bloeddruk als je waarden 120/80 mmHg of lager zijn.

De onderzoekers vergeleken hoe verschillende soorten lichaamsbeweging de systolische en diastolische bloeddruk verlaagden.

Hieronder vielen isometrische oefeningen zoals de plank, cardiotraining zoals hardlopen, weerstandstraining zoals medicijnbaltraining en hoge-intensiteitstraining zoals squats.

© Shutterstock

Zo ga je aan de slag

De proefpersonen die twee of meer weken deelnamen aan een isometrisch trainingsprogramma, lieten de grootste verbetering zien met een gemiddelde bloeddrukverlaging van 8/4 mmHg.

Vergeleken met de andere vormen van lichaamsbeweging is dit een 22 procent grotere verlaging van de bloeddruk dan de beste vormen van lichaamsbeweging na isometrisch trainen, cardio- en weerstandstraining.

‘Isometrisch trainen is de meest effectieve methode om zowel de systolische als de diastolische bloeddruk te verlagen van alle vormen van lichaamsbeweging,’ zegt Jamie O’Driscoll, hoogleraar cardiovasculaire fysiologie aan de Canterbury Christ Church University, in een persbericht.

Op basis van de resultaten vinden de Britse onderzoekers dat het tijd is om de huidige richtlijnen voor lichaamsbeweging bij de preventie en behandeling van verhoogde bloeddruk opnieuw te bekijken.

‘De resultaten dragen bij aan de ontwikkeling van nieuwe richtlijnen voor lichaamsbeweging bij verhoogde bloeddruk, die niet alleen uit conditietraining bestaan,’ zegt Jamie O’Driscoll, die erop wijst dat er naast lichaamsbeweging ook andere veranderingen in levensstijl zijn die je bloeddruk ten goede kunnen komen.

Dit zijn onder andere het behouden van een gezond gewicht, evenwichtig eten, minder zout eten en niet te veel alcohol drinken.

Wereldwijd lijden circa 1,3 miljard mensen aan hoge bloeddruk, een van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten.