Diepe wallen onder de ogen zijn aan de orde van de dag voor ouders die de hele nacht wakker hebben gelegen omdat de baby huilt. Er wordt vaak van alles uit de kast gehaald om het jongste gezinslid in slaap te krijgen. Maar nu blijkt uit een nieuw Italiaans-Japans onderzoek wat het beste werkt.
Volgens de nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology, is dit de optimale methode om de baby rustig te krijgen:
Pak de baby op en draag hem of haar 5 minuten lang rustig door de kamer zonder te stoppen of plotseling van richting te veranderen. Sta ook niet stil. Ga dan zitten en houd de baby nog 5 tot 8 minuten vast. Tegen die tijd is het kind tot rust gekomen en kun je hem of haar weer neerleggen.
Verschillende methoden
Onderzoekers kwamen uit op deze optimale strategie na het bestuderen van verschillende methoden om huilende baby’s te kalmeren. Ze filmden een reeks situaties waarin ouders hun kinderen knuffelden, ronddroegen, zachtjes wiegden in een kinderwagen of gewoon neerlegden. Uit deze beelden konden ze afleiden wat het beste werkte.
‘Intens babygehuil, vooral midden in de nacht, blijkt een van de grootste oorzaken van ouderlijke stress te zijn. De aanbevolen methode, die zo’n 15 minuten in beslag neemt, is zeker iets wat ouders moeten proberen voordat ze gaan vermoeden dat er iets mis is met de baby,’ zegt Dr. Kumi Kuroda van het Riken Center for Brain Science in Saitama, Japan.
Alle baby’s stopten met huilen
De methode werd getest op 32 baby’s van nul tot zeven maanden en hun biologische moeders in Italië of Japan. En het blijkt te werken. Naast het gebruik van videobeelden voorzagen de onderzoekers de baby’s van kleine hartmonitors om hun hartslag te meten. Ze ontdekten dat alle baby’s waren gestopt met huilen nadat ze 5 minuten waren rondgedragen. De helft was zelfs in slaap gevallen.
Toch werd ongeveer een derde van de baby’s wakker zodra ze weer in hun bedje of wieg werden gelegd. De hartmonitoren lieten zien dat in sommige gevallen de hartslag van de baby bij het wegvallen van het fysieke contact met de moeder zodanig toenam dat het kind wakker werd. De baby voorzichtiger neerleggen hielp niet. Wat het verschil maakte, was als de moeder na het ronddragen 5 tot 8 minuten met de baby zat, voordat ze hem of haar neerlegde.