Shutterstock

Onderzoek: Kunstmatige zoetstof kan het risico op beroerten en trombose verhogen

De populaire zoetstof wordt gebruikt in talloze caloriearme levensmiddelen. De voedselbranche ontkent dat het gevaarlijk kan zijn.

Als je op gewicht wilt blijven, moet je je suikerinname in de gaten houden.

Aldus een welbekend voedingsadvies.

Voor veel mensen betekent dat dat ze suikerhoudend eten en drinken vervangen door caloriearme alternatieven met zoetstoffen in plaats van natuurlijke suiker.

Maar nu wijst de wetenschap erop dat dat een slecht idee kan zijn.

Dat gaat in elk geval op als je veel van de populaire zoetstof erythritol binnenkrijgt.

Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Medicine.

Dubbel zo hoog risico

In de studie heeft een internationaal onderzoeksteam twee eerdere onderzoeken geanalyseerd, waarin respectievelijk ruim 2100 mensen uit de VS en circa 830 mensen uit Europa zijn onderzocht.

Alle proefpersonen vielen vanwege factoren als overgewicht en diabetes in de hoogrisicogroepen voor hartproblemen en beroerten.

De onderzoekers vergeleken het erythritolgehalte in het bloed van de verschillende proefpersonen, en zo konden ze zien dat de 25 procent mensen met het hoogste gehalte een veel hoger risico op hartaanvallen en beroerten had dan de 25 procent met het laagste gehalte.

Gemeten over een periode van drie jaar was het risico van de groep met het hoogste erythritolgehalte twee keer zo hoog als het risico van de groep met het laagste gehalte. En dat was ná een correctie voor de verschillen in gewicht en gezondheid.

Vervolgens onderzochten de wetenschappers de werking van de zoetstof in het bloed.

Wat is erythritol?

Allereerst zagen ze een sterke samenhang tussen de inname van eten en drinken met erythritol en het erythritolgehalte in het bloed.

Om dit te testen werd bij acht personen zonder verhoogd risico op hart- en vaatziekten onderzocht wat er gebeurde als ze voedsel met 30 gram erythritol innamen, bijvoorbeeld een halve liter low-carb ijs.

Vervolgens konden de onderzoekers waarnemen dat de hoeveelheid zoetstof in hun bloed steeg van circa 4 micromol (een eenheid om de concentratie te meten) naar 6000 micromol. Dat niveau bleef meerdere uren hoog.

Ten tweede bleek uit de onderzoeken dat erythritol de vorming van bloedproppen (trombose) bij muizen opwekte, en dat het risico op trombose ook hoger werd toen ze de zoetstof toevoegden aan monsters mensenbloed.

De woordvoerder van de Britse diabetesvereniging, Duane Mellor, ontkent in New Scientist echter dat de inname van de zoetstof gevaarlijk is.

Hij stelt dat veruit de meeste mensen nooit genoeg erythritol zullen binnenkrijgen om tot het gevaarlijke gehalte in het bloed te komen dat de onderzoekers als uitgangspunt hebben genomen.

Ook de directeur van de Amerikaanse brancheorganisatie voor fabrikanten van kunstmatige zoetstoffen, Robert Rankin, weerspreekt de conclusie dat de zoetstof schadelijk kan zijn. Volgens People zegt hij tegen CNN dat ‘de resultaten van deze studies in strijd zijn met decennia aan wetenschappelijk onderzoek dat uitwijst dat caloriearme zoetstoffen als erythritol veilig zijn.’