Onconventionele maar effectieve behandeling voor psychische stoornissen

Onderzoekers hebben bewezen dat deze simpele handeling een verrassend groot effect op het mentale welzijn kan hebben.

Verrassend genoeg blijkt uit dit onderzoek dat mensen betere resultaten behalen met korte, wekelijkse trainingen dan met langere workouts.

© Shutterstock

Volgens de WHO heeft een op de acht personen een of andere vorm van psychische aandoening, en de meesten hebben geen toegang tot medicijnen. Maar uit een grote wetenschappelijke analyse van 100 onderzoeken van in totaal 128.119 patiënten is gebleken dat er misschien een goed alternatief is voor de traditionele behandelingen.

De nieuwe studie, die is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, wijst naar fysieke activiteit als een behulpzame factor in mentaal welzijn. Het is allesbehalve nieuws dat beweging een positief effect heeft op ons psyche, maar de nieuwe metastudie, de meest omvangrijke ooit, laat zien dat fysieke activiteit in eerste instantie net zo effectief is, of misschien zelfs beter dan psychotherapie en een medische behandeling (farmacotherapie).

Krachttraining werkt tegen depressie

‘We weten dat fysieke activiteit een positief effect heeft op je mentale gezondheid,’ vertelt een van de onderzoekers, Ben Singh van de universiteit van Zuid-Australië. ‘Maar ondanks het vele bewijs, wordt er vaak niet voor gekozen als eerste behandeling. Uit onze analyse blijkt dat fysieke activiteit de symptomen van depressie en angst kan verminderen bij alle soorten patiënten, en sommigen hebben er extra baat bij.’

De onderzoekers zagen in de analyseresultaten dat krachttraining het beste lijkt te werken tegen depressie. Yoga en cardio lijken daarentegen weer voor het grootste effect te zorgen bij mensen met angstklachten.

Verhoogd serotonine- en noradrenalinepeil

Fysieke activiteit met een matige tot hoge intensiteit zijn het meest effectief tegen depressie en angst. De onderzoekers leggen uit dat dat voor een deel komt door neuromoleculaire mechanismen als verhoogde niveaus van serotonine en noradrenaline. Bij depressie is het serotonine- en noradrenalinegehalte lager, dus deze neurotransmitters zijn belangrijk voor ons geluksgevoel en mentale welzijn.

Het onderzoek laat, verrassend genoeg, ook zien dat mensen betere resultaten behalen met korte, wekelijkse trainingen dan met langere workouts. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met de behapbaarheid voor mensen met mentale en misschien fysieke uitdagingen.

‘Het is belangrijk om te benadrukken dat er blijkbaar niet veel fysieke training nodig is om een positief effect op de mentale gezondheid te bereiken,’ zegt Ben Singh.