Nul gaatjes: vaccin voorkomt en behandelt cariës
90 procent van de scholieren in de westerse wereld heeft last van gaatjes in de tanden. Een nieuw vaccin, ontwikkeld door Chinese onderzoekers, is daarom welkom. Het zit propvol eiwitten die de bacteriën doden die de gaatjes veroorzaken.

60 tot 90 procent van de scholieren in de geïndustrialiseerde landen heeft last van cariës – gaatjes in de tanden.
Het is daarom geweldig nieuws voor de mondgezondheid van kinderen dat Chinese onderzoekers een effectief vaccin hebben ontwikkeld tegen tandbederf.
Het vaccin is getest op muizen en heeft in 64,2 procent van de gevallen een preventief effect tegen gaatjes in de tanden bij muizen zonder cariës – en een genezend effect bij 53,9 procent van de muizen met cariës.
Muis ingeënt in neusgat
Het vaccin bestaat uit een cocktail van eiwitten met de naam KFD2-rPAc.
Deze eiwitten bestrijden een bepaald type bacterie, de Streptococcus mutans. Deze bacterie hecht zich als witte aanslag aan de tanden: tandplak.
Tandplak breekt suiker af tot zuur, dat vervolgens de tand afbreekt. En dan ontstaat er een gaatje.
Het vaccin, dat in het laboratorium is getest op muizen, werd in de neusgaten van de muizen geïnjecteerd.
Tandbederf komt heel veel voor
De Chinese onderzoekers hadden eerder al een vaccin gemaakt met een andere eiwitcocktail (KF-rPAc), maar dat had bijwerkingen zoals infecties. Het nieuwe vaccin heeft vrijwel geen van de eerdere bijwerkingen, terwijl het beschermende en preventieve effect nog even hoog is.
Het vaccin heeft een groot potentieel, omdat gaatjes in de tanden erg veel voorkomen.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt cariës een van de meest voorkomende mondziekten in de geïndustrialiseerde landen en in diverse Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen.
In Afrikaanse landen is tandbederf echter minder algemeen.