Novo Nordisk aangeklaagd: Vrouw die wil afvallen, krijgt gastroparese

Volgens een advocatenkantoor hebben tegen de 400 mensen gevallen van gastroparese gemeld na het gebruik van afslankproducten van Novo Nordisk.

Het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk heeft gebruikers van zijn afslankmedicijn Ozempic onvoldoende gewaarschuwd voor het risico dat het gastroparese (vertraagde maagontlediging) veroorzaakt.

Dit stelt een 44-jarige Amerikaanse vrouw, die een rechtszaak heeft aangespannen tegen het bedrijf. Dat meldt de Financial Times.

Het advocatenkantoor Morgan & Morgan voert namens de vrouw de rechtszaak tegen Novo Nordisk.

‘Veel mensen moeten steeds overgeven. Ik bedoel niet één keer per week, maar elke dag, de hele tijd,’ zegt advocaat Paul Pennock volgens de krant.

‘Het is zo erg dat deze mensen naar de eerste hulp gaan omdat ze overgeven.’

In totaal hebben 400 cliënten contact opgenomen met klachten van gastroparese.

De ziekte vertraagt de doorstroming van eten en drinken van de maag naar de darmen.

De 400 meldingen hebben ook deels betrekking op het afslankmiddel Mounjaro van Eli Lilly, een concurrent van Novo Nordisk.

Beide producten worden op grote schaal gebruikt in de VS.

De meldingen komen uit 45 staten van de VS, en het advocatenkantoor verwacht dat de rechtszaak uiteindelijk enkele duizenden klanten zal omvatten.

Al enkele jaren verkrijgbaar

Novo Nordisk zegt in de Financial Times dat het medicijn al enkele jaren op de markt is en dat symptomen zoals vertraagde maagontlediging, misselijkheid en braken al als mogelijke bijwerkingen zijn genoemd.

‘Patiëntveiligheid is een van de belangrijkste zaken voor Novo Nordisk. We raden patiënten aan om deze medicijnen onder toezicht van een zorgverlener te gebruiken,’ zegt het bedrijf.

Dergelijke rechtszaken, waarbij veel eisers samen één proces aanspannen, komen vaak voor in de VS.

Op dit moment is het farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson bijvoorbeeld verwikkeld in een juridisch gevecht met duizenden mensen die stellen dat hun babypoeder kanker heeft veroorzaakt.