De onderzoekers volgden 264.557 vrouwen uit de grote biomedische database UK Biobank, die gezondheidsinformatie verzamelt van Britten.
In de dataset zochten de onderzoekers naar informatie over het gebruik van anticonceptiepillen door de vrouwen, wanneer ze voor het eerst gediagnosticeerd werden met depressie en wanneer ze voor het eerst symptomen van de psychische aandoening ervoeren zonder dat ze al gediagnosticeerd waren.
Het anticonceptiemiddel in het onderzoek was een pil met twee hormonen: een stof die lijkt op het natuurlijke hormoon progesteron, progestageen genoemd, en het hormoon oestrogeen.
Groot verschil tussen tieners en volwassenen
Bij 24.750 vrouwen in de dataset werd een depressie vastgesteld. Volgens het onderzoek hadden vrouwen die als tiener anticonceptiepillen gingen gebruiken 130 procent meer last van symptomen van depressie dan vrouwen die nooit de pil hadden geslikt.
Onder volwassen gebruikers van anticonceptiepillen was er een 92 procent hogere prevalentie van depressieve symptomen. Volgens de onderzoekers kan het verhoogde risico onder jongeren worden toegeschreven aan verschillende factoren.
De adolescentie is een kritieke periode die wordt gekenmerkt door belangrijke biologische, psychologische en sociale veranderingen die mensen kwetsbaarder maken voor geestelijke gezondheidsproblemen,’ vertelt hoofdonderzoeker Therese Johansson van de afdeling immunologie, genetica en pathologie van de universiteit van Uppsala aan Science Illustrated.
De symptomen namen af als vrouwen de pil bleven gebruiken na de eerste twee jaar.
De tieners in het onderzoek hielden echter een verhoogde incidentie van symptomen – zelfs nadat ze waren gestopt met de pil, wat de onderzoekers niet zagen bij de volwassen gebruikers.
De onderzoekers benadrukken dat de meeste vrouwen de anticonceptiemiddelen kunnen verdragen zonder negatieve bijwerkingen op hun stemming en dat anticonceptiepillen daarom voor veel mensen een goede keuze kunnen zijn – ook met betrekking tot het voorkomen van bepaalde ziekten, zoals eierstok- en baarmoederkanker.
Volgens hen geven de resultaten echter aan hoe belangrijk het is dat zorgverleners vrouwen goed informeren over het risico op depressie.
‘Onze studie benadrukt de noodzaak van verder onderzoek en beoordeling van mentale gezondheidsfactoren bij het overwegen van het gebruik van de pil,’ legt onderzoeksleider Therese Johansson uit aan Wetenschap in Beeld.