Shutterstock
De pil

Nieuwe cijfers bevestigen verband anticonceptiepillen en ernstige bijwerkingen

Anticonceptie kan voor velen een goede keuze zijn en zelfs bepaalde ziekten voorkomen. Maar een groot onderzoek onder een kwart miljoen vrouwen laat opnieuw een verband zien met ernstige psychische klachten.

Veranderingen in eetlust, verstoorde slaap en een zwaar gevoel van hopeloosheid.

De symptomen van depressie kunnen talrijk en gevarieerd zijn, maar naar schatting krijgt tot 25 procent van de vrouwen en 15 procent van de mannen er ooit in hun leven zo veel last van dat er een behandeling nodig is.

Het is bekend dat de anticonceptiepil en andere hormonale contraceptiemiddelen het risico op depressie kunnen verhogen, vooral bij zeer jonge vrouwen, maar nu heeft een groot Zweeds onderzoek van de universiteit van Uppsala het verband becijferd.

De onderzoekers volgden 264.557 vrouwen uit de grote biomedische database UK Biobank, die gezondheidsinformatie verzamelt van Britten.

In de dataset zochten de onderzoekers naar informatie over het gebruik van anticonceptiepillen door de vrouwen, wanneer ze voor het eerst gediagnosticeerd werden met depressie en wanneer ze voor het eerst symptomen van de psychische aandoening ervoeren zonder dat ze al gediagnosticeerd waren.

Het anticonceptiemiddel in het onderzoek was een pil met twee hormonen: een stof die lijkt op het natuurlijke hormoon progesteron, progestageen genoemd, en het hormoon oestrogeen.

Groot verschil tussen tieners en volwassenen

Bij 24.750 vrouwen in de dataset werd een depressie vastgesteld. Volgens het onderzoek hadden vrouwen die als tiener anticonceptiepillen gingen gebruiken 130 procent meer last van symptomen van depressie dan vrouwen die nooit de pil hadden geslikt.

Onder volwassen gebruikers van anticonceptiepillen was er een 92 procent hogere prevalentie van depressieve symptomen. Volgens de onderzoekers kan het verhoogde risico onder jongeren worden toegeschreven aan verschillende factoren.

De adolescentie is een kritieke periode die wordt gekenmerkt door belangrijke biologische, psychologische en sociale veranderingen die mensen kwetsbaarder maken voor geestelijke gezondheidsproblemen,’ vertelt hoofdonderzoeker Therese Johansson van de afdeling immunologie, genetica en pathologie van de universiteit van Uppsala aan Science Illustrated.

De symptomen namen af als vrouwen de pil bleven gebruiken na de eerste twee jaar.

De tieners in het onderzoek hielden echter een verhoogde incidentie van symptomen – zelfs nadat ze waren gestopt met de pil, wat de onderzoekers niet zagen bij de volwassen gebruikers.

De onderzoekers benadrukken dat de meeste vrouwen de anticonceptiemiddelen kunnen verdragen zonder negatieve bijwerkingen op hun stemming en dat anticonceptiepillen daarom voor veel mensen een goede keuze kunnen zijn – ook met betrekking tot het voorkomen van bepaalde ziekten, zoals eierstok- en baarmoederkanker.

Volgens hen geven de resultaten echter aan hoe belangrijk het is dat zorgverleners vrouwen goed informeren over het risico op depressie.

‘Onze studie benadrukt de noodzaak van verder onderzoek en beoordeling van mentale gezondheidsfactoren bij het overwegen van het gebruik van de pil,’ legt onderzoeksleider Therese Johansson uit aan Wetenschap in Beeld.