Bijna elke bevolkte regio op aarde overschrijdt het door de WHO aanbevolen maximum van 15 microgram deeltjes per kubieke meter over 24 uur – of gemiddeld 5 microgram deeltjes per kubieke meter lucht over een heel jaar.
De gemiddelde luchtverontreiniging in India met PM2.5-fijnstof bedraagt 70,3, wat de levensverwachting van elke Indiër met gemiddeld bijna 5 jaar bekort.
De situatie is echter het ergst in Bangladesh, waar de mensen in 2020 naar verwachting gemiddeld 6 jaar en 11 maanden korter zouden leven, alleen al door de vervuiling van de lucht met fijnstof.
Veel landen in Centraal- en West-Afrika zitten ook ver boven het wereldgemiddelde.
Verrassend genoeg blijken de laatste vervuilingscijfers voor 2020 niet lager te zijn dan het jaar ervoor, ondanks de verminderde economische activiteit als gevolg van de coronalockdowns.
Ook Europa blijft achter bij WHO-norm
De onderzoekers van de Universiteit van Chicago vragen zich af waarom de luchtvervuiling wereldwijd zo hoog mag blijven.
‘Als Marsmannetjes stof over de aarde uitstrooiden die de gemiddelde leeftijd met meer dan twee jaar bekortte, zouden we van een catastrofe spreken. Maar we hebben de vervuiling zelf veroorzaakt – ze is niet afkomstig van een onbekende vijand,’ zegt medeauteur Michael Greenstone tegen de BBC.
Terwijl de toename van de luchtverontreiniging in veel Aziatische landen de laatste jaren te wijten is aan industrialisatie en het gebruik van fossiele brandstoffen, is China erin geslaagd de luchtvervuiling in veel regio’s sterk terug te dringen.
Tussen 2013 en 2020 is die zelfs met gemiddeld 40 procent verminderd. Toch leven Chinezen gemiddeld 2,6 jaar korter door luchtvervuiling.
In Europa is Polen een van de zwaarst getroffen landen wat betreft luchtvervuiling, met een gemiddeld aantal PM2,5-deeltjes van 15. Voor Duitsland is dat 8, voor Groot-Brittannië 7,2.
In Nederland, waar het cijfer 7,8 bedraagt, zouden jij en ik gemiddeld 0,3 jaar langer leven als we voldeden aan de WHO-norm.
Meeste vroegtijdige sterfgevallen in steden
Hoewel de Scandinavische landen relatief laag scoren wat luchtverontreiniging betreft, zijn er toch ook problemen – vooral in steden. De Zweedse onderzoeker David Segersson van het instituut voor milieuwetenschappen van de Universiteit van Stockholm concludeerde eerder dit jaar dat het merendeel van de vroegtijdige sterfgevallen in Zweedse steden te wijten is aan lokale uitstoot.
In Denemarken schat de gezondheidsautoriteit dat luchtverontreiniging gemiddeld 4200 voortijdige sterfgevallen per jaar kost. En slechts één op de drie wordt veroorzaakt door Deense verontreinigingsbronnen. De luchtvervuiling in Denemarken is de laatste decennia wel afgenomen.
Het gebruik van houtkachels is de laatste tijd omstreden in Scandinavië, omdat het in belangrijke mate bijdraagt aan de uitstoot van schadelijk fijnstof.