Een nieuw Amerikaans onderzoek van het Van Andel Institute in Michigan trekt de BMI-schaal in twijfel door te stellen dat het niet voldoende is om alleen naar het gewicht in verhouding tot de lengte te kijken. BMI is een behoorlijk onnauwkeurige rekenmethode, zeggen de onderzoekers, die geen rekening houdt met onderliggende genetische verschillen tussen mensen en daardoor makkelijk een verkeerd beeld kan geven van iemands gezondheid.
De Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat mensen die volgens de BMI-schaal overgewicht hebben, niet noodzakelijk een verhoogde kans hebben op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of diabetes. En omgekeerd kunnen mensen die in de categorie ‘normaal gewicht’ vallen, best genetische aanleg hebben voor dit soort ziekten.
Tweelingen op de weegschaal
We weten al langer dat er minstens drie soorten mensen bestaan als het om overgewicht gaat: gezonde mensen met overgewicht, mensen met overgewicht en gerelateerde kwalen als diabetes en hart- en vaatziekten, en mensen met overgewicht die deze ziekten aan het ontwikkelen zijn. We wilden weten of we genetische variaties konden aanwijzen in deze categorieën,’ zegt J. Andrew Pospisilik, PhD, de leider van het onderzoek.
Om meer te weten te komen over de verschillende vormen van overgewicht brachten Pospisilik en zijn team het gewicht van 153 tweelingen uit de Britse TwinsUK-database gedurende een langere periode in kaart. Verder deden ze proeven met muizen om het patroon te bevestigen.