Nieuw onderzoek: eten met hoog zoutgehalte leidt tot stress

Er is een duidelijke relatie tussen de hoeveelheid zout die je binnenkrijgt en het risico om gestrest te raken. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, dat een rechtstreeks verband legt tussen te zout eten en slaapproblemen, wat leidt tot stress.

Stress

Stress, prikkelbaarheid en vermoeidheid zijn een direct gevolg van te veel zout in het eten.

© Shutterstock / Kite_rin

Vrijwel iedereen boven de 60 en ongeveer de helft van alle mensen onder de 60 lijdt aan nycturie, waarbij je ’s nachts meerdere keren moet plassen.

Slaaptekort is het gevolg, en dat kan schadelijk zijn voor je gezondheid en je kwaliteit van leven drastisch verminderen.

Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van de Japanse universiteit van Nagasaki.

Zout is funest voor je nachtrust

De onderzoekers namen 321 volwassenen met een hoge dagelijkse zoutinname en algemene slaapproblemen onder de loep en ontdekten dat ze gemiddeld 2,3 keer per nacht naar de wc moesten.

Vervolgens maten de onderzoekers de zoutinname van de proefpersonen biochemisch over 12 uur, en ze ontdekten een opvallend verband.

223 mensen verminderden hun zoutinname met 25 procent, waarna het aantal nachtelijke toiletbezoeken daalde tot gemiddeld 1,4. De rest van de proefpersonen verhoogden juist de hoeveelheid zout in hun eten met 15 procent en ervoeren een stijging in het toiletbezoek tot gemiddeld 2,7 keer per nacht.

Slaapgebrek leidt tot stress

Toen de Japanse onderzoekers de groep daarna vroegen naar hun kwaliteit van leven, bleek dat degenen die hun zoutinname hadden verlaagd en minder vaak uit bed hoefden om te plassen, een opvallende stijging ervoeren in hun kwaliteit van leven.

Slaaptekort, gebroken nachten en algemene slaapproblemen leiden rechtstreeks tot stress en stressgerelateerde ziekten. De groep die zouter was gaan eten, vertoonde dan ook duidelijke tekenen van verhoogde prikkelbaarheid en stress.

‘Het onderzoek duidt erop dat heel veel mensen hun kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren door gewoon hun eetpatroon aan te passen,’ aldus onderzoeksleider dr. Matsuo Tomohiro.