Shutterstock
Groep proost met bier

Nieuw onderzoek: Een (klein) biertje per dag is goed voor je hart

Een gematigde alcoholconsumptie verlaagt het risico op hartziekten, blijkt uit een nieuw onderzoek, dat iets minder dan één eenheid aanwijst als optimale inname.

Als je na je werk graag een biertje lust, maar je omgeving daar weinig begrip voor heeft, is er goed nieuws uit de wereld van de wetenschap.

Nieuw onderzoek toont aan dat alcohol in kleine tot matige hoeveelheden goed is voor je hart.

De onderzoekers benadrukken echter dat hartpatiënten niet moeten gaan drinken omwille van hun gezondheid, omdat dat meestal toch geen goed idee is als je naar de andere schadelijke effecten van alcohol kijkt.

Eén drankje per dag is de limiet

De onderzoekers hielden het alcoholgebruik naast sterfgevallen en gevallen van hartziekten bij bijna 50.000 mensen in Engeland en Schotland – landen waar de alcoholconsumptie flink boven de 14 eenheden per week ligt die verschillende zorgautoriteiten aanbevelen.

In Schotland dronk een volwassene gemiddeld 18 eenheden per week, terwijl de Engelsen er gemiddeld één minder dronken.

Bier in glas getapt

Een eenheid varieert van land tot land. In Groot-Brittannië gaat er maar 8 gram alcohol in, in Nederland 10 en in Scandinavië 12.

© Shutterstock

De onderzoekers keken naar het verband tussen alcoholgebruik en sterfgevallen door alle oorzaken, sterfgevallen door een hartaanval en een niet-fatale hartziekte zoals hartstilstand en trombose.

Ze ontdekten dat een alcoholinname van 8 gram per dag – of iets minder dan één eenheid – het risico op een fatale hartziekte tot 27 procent vermindert.

De beste hoeveelheid om hartziekten te voorkomen was nog iets lager, en het voordeel was ook iets groter: slechts de helft van degenen die zes gram ethanol per dag consumeerden, ontwikkelde hartproblemen, concludeert de studie.

Alcohol is nog steeds een killer

Volgens de onderzoekers kan het resultaat de manier waarop hartpatiënten met hun ziekte leven veranderen.

Pas bij een alcoholinname van ongeveer anderhalve eenheid per dag begon de kans op een nieuwe hartaanval aanzienlijk toe te nemen.

En pas na meerdere eenheden per dag nam het risico om aan een hartziekte te sterven toe, schrijven de Britse onderzoekers.

Toch benadrukken ze dat hartpatiënten hun alcoholconsumptie niet moeten verhogen om gezondheidsredenen.

Alcohol blijft een factor die bijdraagt aan 3 miljoen sterfgevallen per jaar wereldwijd, schat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het roesmiddel kan alcoholvergiftiging veroorzaken en de kans op verschillende soorten kanker verhogen.