Nieuw afslankmiddel kan andere bestsellerproducten inhalen

De vraag naar een nieuw medicijn is enorm, en voorlopige onderzoeken naar het middel zijn bijzonder veelbelovend.

Overgewicht

Het diabetesmedicijn M0unjaro van het Amerikaanse bedrijf Eli Lilly blijkt ook een effectief afslankmiddel te zijn. Het middel is echter nog niet goedgekeurd als medicijn tegen overgewicht.

© Shutterstock

Het bedrijf Novo Nordisk veroverde de wereldmarkt met de uitvinding van Ozempic. Sociale media werden overspoeld met foto’s van mensen die waren afgevallen door injecties van het populaire diabetesmedicijn.

In het najaar van 2022 lanceerde de Deense farmaceutische reus Wegovy een vergelijkbaar medicijn dat, in tegenstelling tot Ozempic, ook echt is goedgekeurd als afslankmiddel.

En nu doet het Amerikaanse bedrijf Eli Lilly een duit in het zakje met Mounjaro, een medicijn dat volgens een grote studie mogelijk nog effectiever leidt tot gewichtsverlies dan Ozempic en Wegovy.

‘Mounjaro is echter nog niet goedgekeurd als afslankmiddel, maar alleen als diabetesmedicijn,’ schrijft Eli Lilly op de website van het middel.

Dat weerhoudt veel Amerikanen er echter niet van het vrij verkrijgbare middel te gebruiken om af te vallen.

Zo werkt Mounjaro

De onderzoekers vergeleken Ozempic, Wegovy en Mounjaro met elkaar, en ontdekten dat de werkzame stof in Mounjaro, tirzepatide, de bloedglucosespiegel het meest verlaagde, en dat de proefpersonen het meeste afvielen.

Dat klinkt klip-en-klaar, maar dat is het niet helemaal, zegt dr. Dean Schillinger, diabetesdeskundige en hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van Californië.

‘De studie vergelijkt verschillende doses semaglutide (het actieve bestanddeel in Ozempic en Wegovy) met tirzepatide, waardoor een een-op-eenvergelijking moeilijk is,’ vertelt hij aan The New York Times.

Tirzepatide bootst twee natuurlijk voorkomende hormonen in het lichaam na – het glucagonachtige peptide-1 (GLP-1) en het zogeheten glucoseafhankelijk insulinotropisch polypeptide (GIP).

Ter vergelijking: Ozempic en Wegovy bootsen alleen GLP-1 na, wat wellicht deels verklaart waarom Mounjaro tot nu toe zo effectief is gebleken.

‘Net als semaglutide zorgt tirzepatide ervoor dat de maag langzamer geleegd wordt, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt,’ zegt dr. Janice Jin Hwang van de University of North Carolina School of Medicine.

Potentieel medicijn tegen overgewicht

Bij Eli Lilly hoopt men nu vurig dat het middel binnenkort wordt goedgekeurd als behandeling voor obesitas.

Voorlopig moet de farmaceutische reus nog geduld hebben, ook al hebben eerdere
studies aangetoond dat dikke mensen bij wie geen diabetes was vastgesteld door 72 weken Mounjaro tot 22,5 procent van hun lichaamsgewicht konden verliezen.

De vooruitzichten liegen er niet om, maar verschillende onderzoekers wijzen erop dat er nog een aantal onbekende factoren van Mounjaro nader moeten worden onderzocht.

‘We weten nog niet wat de langetermijngevolgen zijn, en dat kan een groot probleem worden, omdat we wel weten dat mensen het middel moeten blijven gebruiken om hun resultaten te behouden,’ zegt Akshaya Srikanth Bhagavathula van de universiteit van Arkansas, een van de wetenschappers die tirzepatide heeft onderzocht.