Shutterstock

Mythe over afnemend libido tijdens de overgang doorgeprikt

Het zijn niet puur de hormonale veranderingen die het libido bij vrouwen verlagen, blijkt uit onderzoek.

De overgang heeft een slechte reputatie. Veel vrouwen hebben last van opvliegers, zweten, slecht slapen, stemmingswisselingen en minder zin in seks.

Maar nu duidt een onderzoek erop dat de hormonale veranderingen tijdens de overgang niet de belangrijkste reden zijn dat het libido van veel vrouwen rond die leeftijd afneemt.

Voor een deel komt dat wel degelijk doordat de menstruatie stopt en de hoeveelheid oestrogeen en progesteron afneemt.

Maar er zijn andere, minstens zo belangrijke factoren die een rol spelen, aldus het onderzoek, dat is gepubliceerd in het Journal of Sex Research.

De bevindingen zijn gebaseerd op gegevens van 2133 vrouwelijke deelnemers uit 2010 tot 2012.

Daarna hebben de onderzoekers vervolggesprekken gevoerd met 23 vrouwen van 45 tot 59 jaar.

Verantwoordelijk voor meerdere generaties

Ten eerste wijzen de onderzoekers erop dat veel vrouwen nu later kinderen krijgen dan eerdere generaties. Tegelijk leven hun eigen ouders langer, wat vaak betekent dat vrouwen zich financieel en emotioneel verantwoordelijk voelen voor zowel hun kinderen als hun ouders.

Daarnaast hebben veel vrouwen van middelbare leeftijd nog een fulltime baan, en sommigen kampen met gezondheidsklachten. Dit zijn allemaal factoren die energie kosten, die vrouwen niet aan hun seksleven besteden.

Geen verband

De vrouwen moesten ook hun seksleven beoordelen op drie aspecten: tevredenheid, frequentie en functioneren.

Op basis hiervan concludeerden de onderzoekers dat er geen verband bestond tussen de leeftijd van de deelnemers (en of ze al in de overgang waren of niet) en hun beoordeling van hun seksleven.

De vervolggesprekken met 23 vrouwelijke deelnemers in de leeftijd van 45 tot 59 jaar ondersteunden deze bevindingen.

Volgens de onderzoekers bleek dat hoewel de vrouwen in de overgangsleeftijd vaak niet frequent seks hadden – een derde van de respondenten zei de afgelopen maand geen seks te hebben gehad – de meerderheid tevreden was met de seks die ze wel hadden.