Morten onderzoekt hoe je langer gezond kunt leven: Hier lees je zijn belangrijkste tips

Onderzoeker Morten Scheibye-Knudsen probeert al zijn hele carrière te begrijpen hoe we zo lang mogelijk gezond blijven. Hier lees je zijn beste advies – en ontdek je welke activiteit je levensduur met wel 20 jaar zou kunnen verkorten.

In zijn tienerjaren zag verouderingsonderzoeker Morten Scheibye-Knudsen hoe ernstige ziekten de kop op kunnen steken als je ouder wordt.

Eerst kreeg zijn opa parkinson en daarna kreeg zijn oma alzheimer. Enkele jaren later kreeg ook zijn vader de diagnose parkinson, waaraan hij een paar jaar geleden overleed, en nu heeft zijn moeder alzheimer.

De hersenen worden roestig en het lichaam verslechtert naarmate we ouder worden.

Soms hebben we pech en komen er opvallend veel gevallen van neurologische aandoeningen voor in een familie, maar we kunnen wel degelijk heel veel doen om gezond te blijven en ons verouderingsproces te vertragen.

Dat is het uitgangspunt van Morten Scheibye-Knudsen, leider van een onderzoeksgroep aan het Centre for Healthy Ageing van de universiteit van Kopenhagen.

Lees hier zijn beste advies voor een langer leven:

Thema: Gezond leven volgens de wetenschap

Wat kun je zelf doen om veroudering tegen te gaan en kanker, stress, dementie en hartproblemen te voorkomen? En is er een recept voor een langdurige relatie of een goede opvoeding? In deze serie artikelen vragen we enkele van de beste onderzoekers en experts op hun vakgebied wat we zouden moeten weten over hun expertise.

Overzicht van de themapublicaties:
31-07 over relaties
03-08 over ouder worden
07-08 over stress
10-08 over de ontwikkeling van kinderen
14-08 over kanker
17-08 over hart- en vaatziekten
21-08 over dementie

Wat zou iedereen moeten weten over ouder worden?

Ik zou willen dat iedereen wist dat ouder worden een biologisch proces is waar we invloed op hebben.

We weten uit het dierenrijk dat dieren op veel verschillende manieren kunnen verouderen. Dankzij onderzoek met modelorganismen weten we ook dat er veel manieren zijn om ouderdom, en de sterfelijkheid die daarmee gepaard gaat, uit te stellen. Het is dus belangrijk om ons te realiseren dat we weliswaar niets radicaals kunnen doen tegen veroudering, maar dat we mensen wel langer gezond kunnen maken.

Welk advies zou je geven aan mensen die gezond en lang willen leven?

Ten eerste lijkt het erop dat perioden van vasten heel gezond kunnen zijn. Bijvoorbeeld dagelijks vasten – dat doe ik zelf ook – van 20.00 uur ’s avonds tot 12.00 uur de volgende dag, dus het ontbijt overslaan.

© Povl Lystrup Thomsen/Københavns Universitet.

Over de expert ...

Wanneer onze bloedsuikerspiegel daalt, gebeurt er veel in ons lichaam. Onze cellen worden zich ervan bewust dat er minder energie beschikbaar is en dus beginnen ze processen in hun cellen te optimaliseren, bijvoorbeeld door oude eiwitten in de cel af te breken en weer op te bouwen. Ook gaan de mitochondriën (kleine structuren in onze cellen die energie maken van het voedsel dat je consumeert) optimaal energie produceren en zullen cellen zich wat langzamer delen. En dat is vermoedelijk goed nieuws voor onze stamcellen. Vasten kan ook goed zijn om het risico op kanker te verminderen, omdat kankercellen erg afhankelijk zijn van suiker.

In plaats van ontbijt kun je een kop zwarte koffie drinken. Dat bevat geen calorieën en verbreekt het vasten dus niet. Daarnaast wordt koffie in verband gebracht met een vermindering van vrijwel alle vormen van ziekte. Maar liefst vier tot vijf kopjes per dag verminderen het sterftecijfer van vrijwel alle ouderdomsziekten, met uitzondering van kanker.

Lichaamsbeweging en een goede nachtrust zijn ook belangrijk als je lang wilt leven, net als een goed sociaal netwerk.

Feiten: 6 tips voor een lang, gezond leven

Vasten is gezond: Dagelijks vasten kan gezond zijn en de kans op oud worden vergroten. Vasten verlaagt de bloedsuikerspiegel en activeert processen die gunstig zijn voor onze cellen.

Drink koffie: Koffie lijkt, net als pure chocolade, een van de weinige lekkernijen te zijn die je gezondheid bevorderen. De donkere vloeistof vermindert het risico op een groot aantal ziekten en kan je mogelijk tot op hoge leeftijd gezond houden.

Beweeg genoeg: Actief zijn is veel belangrijker voor je levensduur dan bijvoorbeeld overgewicht.

Slaap goed: Slaap is goed voor onze hersenen, en hoewel de behoefte aan slaap per persoon verschilt, is acht uur een goede vuistregel. Het is niet gezond om te veel of te weinig te slapen.

Wees sociaal: Hoewel we de moleculaire mechanismen achter het verband niet kennen, weten we wel dat eenzaamheid in verband wordt gebracht met vroegtijdig overlijden. Daarom is tijd doorbrengen met vrienden en familie belangrijk voor onze geestelijke gezondheid en ons vooruitzicht op een lang, gelukkig leven.

Eet groenten en vetten: Eet minder vlees en meer groenten – en eet plantaardige oliën en vetten. Goede vetbronnen, zoals noten, lijken verband te houden met een lager sterftecijfer.

Het is ook goed om minder vlees en meer groenten te eten, en wees niet bang voor vetten. Plantaardige oliën en vetten lijken verband te houden met een lager sterftecijfer.

Wat heeft jou het meest verrast in verouderingsonderzoek?

Toen we onlangs een proef deden met een aantal deelnemers waarbij we verschillende interventies testten, bleek dat vasten eigenlijk het meest effectief was, als we kijken naar bepaalde markers van veroudering. Meer nog dan lichaamsbeweging, dat eigenlijk een vrij minimaal effect bleek te hebben.

De meeste mensen hebben baat bij vasten, maar een van de dingen die gebeuren als je vast, is dat je een beetje spier- en botmassa kunt verliezen, en dat is niet bepaald handig als je ouder bent, omdat het onder meer kan leiden tot osteoporose. Het is dus belangrijk, vooral voor ouderen met ondergewicht en een normaal gewicht, om tijdens het vasten enige vorm van lichaamsbeweging te doen om het spier- en botverlies te beperken.

0 jaar

De beschermende omhulsels van je chromosomen, de telomeren, worden korter.

5 jaar

In de volgende vier jaar is je kans op overlijden kleiner dan op enig ander moment in je leven.

18 jaar

Je lichaam is eindelijk klaar met de lengtegroei.

25 jaar

Je fysieke kracht is nu op zijn hoogtepunt.

30 jaar

Je lichaam begint te krimpen omdat het kraakbeen tussen je wervels slijt.

34 jaar

Het onderhoud van de lijm tussen je cellen verzwakt, waardoor onder meer je huid losser wordt.

35 jaar

40 procent van de mannen heeft tegen die tijd al wat hoofdhaar verloren.

42 jaar

Je ogen kunnen zich moeilijker concentreren op voorwerpen die dichtbij zijn.

45 jaar

Vrouwen komen meestal binnen de komende tien jaar in de overgang.

55 jaar

Het testosteronniveau van mannen is nog maar ongeveer twee derde van wat het was toen ze jong waren.

60 jaar

Ongeveer 37 procent van de mensen gaat in de komende tien jaar slechter horen.

65 jaar

De komende 15 jaar worden waarschijnlijk de gelukkigste jaren van je leven dankzij alle vrije tijd.

70 jaar

Twee derde van de 70-jarigen moet minstens één keer per nacht plassen.

75 jaar

Je draagt meer bij aan goede doelen dan op enig ander moment in je leven.

78 jaar

De hoeveelheid ontstekingsstoffen in je bloed begint toe te nemen.

90 jaar

Het risico om binnen een jaar dementie te krijgen is 12 procent.

105 jaar

De kans om binnen een jaar te overlijden neemt niet verder toe.

Wat moet ik koste wat kost vermijden als ik zo lang mogelijk wil leven?

Roken en niet bewegen. Niet bewegen is veel erger dan overgewicht. Als je rookt en niet beweegt, leef je gemiddeld zo’n 15 à 20 jaar korter.

Wat doe jij om gezond ouder te worden?

Ik vast, doe aan lichaamsbeweging en drink zwarte koffie. Ik eet relatief weinig vlees. Ik ben geen vegetariër, maar ik eet een paar dagen per week geen vlees.

Ik probeer goed te slapen, hoewel ik thuis een kind van 1 jaar heb, dus dat kan best een uitdaging zijn.

En daarnaast neem ik twee supplementen. Die pillen verhogen beide de hoeveelheid NAD (een natuurlijk voorkomende stof die we onder andere nodig hebben wanneer cellen schade aan het genetische materiaal moeten herstellen, red.). En ten slotte gebruik ik ook zogeheten metformine, een medicijn dat wordt voorgeschreven tegen diabetes, omdat we in een onderzoek met muizen hebben gezien dat het de levensduur heeft verlengd.

Maar dat zou ik anderen niet adviseren: ik ben arts en ik experimenteer zelf ook een beetje, maar we weten niet wat op lange termijn de bijwerkingen van de pillen bij gezonde mensen zullen zijn.