Shutterstock
Onderzoekers sporen langzaam de oorzaken van post-COVID op.

Mensen met post-COVID kunnen onevenwichtig bloed hebben

Nieuw onderzoek naar de immuunrespons kan de behandeling van post-COVID effectiever maken.

Afgepeigerd en niet helemaal ‘bij’. Zo beschrijven veel patiënten met post-COVID hun toestand.

Maar nu is er hoop op een betere behandeling van de langdurige gevolgen van COVID.

Een internationaal onderzoeksteam dat de gezondheidstoestand bestudeerde van 99 mensen met post-COVID-verschijnselen begrijpt [de oorzaken van de symptomen] nu beter(https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.08.09.22278592v1).

Een van de conclusies van het onderzoek is dat het gehalte van het hormoon cortisol in het bloed lager is dan bij gezonde mensen en dat T-cellen (witte bloedcellen) een onidentificeerbaar virus bestrijden.

Patiënten hebben een cortisoltekort

Cortisol is een hormoon dat het lichaam helpt met het regelen van de slaapcyclus, ontstekingen en bloedsuiker in het lichaam.

De deelnemers aan het post-COVID-onderzoek hadden ongeveer half zoveel cortisol in hun bloed als gezonde deelnemers.

Volgens onderzoek geciteerd in Science komt een laag cortisolgehalte veel voor bij de patiënten, die last hebben van spierpijn en vermoeidheid.

De grootste aanwijzing die de onderzoekers vonden zat in de witte bloedcellen van de patiënten.

T-cellen zijn moe

T-cellen zijn witte bloedcellen die kunnen optreden als ’killercellen’, die actief cellen bestrijden die door een virale of bacteriële infectie zijn overgenomen, maar ook als ‘hulpcellen’, die andere witte bloedcellen aanzetten tot het aanmaken van antistoffen.

Bij het onderzoek bleek dat de T-cellen tekenen van uitputting vertonen bij patiënten met post-COVID.

Een van de onderzoekers, neurofysioloog David Putrino van de Icahn School of Medicine, heeft gezegd dat het lichaam van de patiënten nog actief bezig lijkt met bestrijden.

Dit zou kunnen betekenen dat het COVID-virus nog steeds actief is in het lichaam. Maar het kan ook betekenen dat er door de ziekte een andere infectie is ontstaan.

De onderzoekers ontdekten onder meer dat herpesvirussen zoals het Eppstein-Barr-virus, die lange tijd in het lichaam kunnen sluimeren, bij veel van de patiënten actief waren.

Onderzoekers bevelen specifieke behandelingen aan

Het onderzoek trachtte alleen vast te stellen waar de post-COVID-verschijnselen vandaan kunnen komen, maar leidt mogelijk naar een effectievere behandeling.

Een van de onderzoekers, immunoloog Akiko Iwasaki van Yale University, zei tegen Science dat ze gezondheidswerkers aanbeveelt verder te onderzoeken of post-COVID-patiënten geholpen zijn met extra cortisol, antivirusmiddelen en een vermindering van B-cellen in het immuunsysteem.