Luchtverontreiniging doodt elk jaar miljoenen stedelingen

Met smog valt niet te spotten. Elk jaar veroorzaakt luchtverontreiniging de vroegtijdige dood van 7,2 miljoen mensen wereldwijd. Gelukkig kun je makkelijk nagaan of in een stad schone lucht is voordat je op stedentrip gaat.

© Getty Images

Luchtverontreiniging is een van de ernstigste milieuproblemen op aarde. Deskundigen schatten dat 7,2 miljoen mensen per jaar een vroegtijdige dood sterven als gevolg van smog in de lucht.

Tegelijkertijd vinden onderzoekers steeds nieuwe, alarmerende verbanden tussen ernstige ziekten en de blootstelling aan vervuilde lucht.

Luchtverontreiniging is schadelijk voor de hersenen

Onlangs stelden onderzoekers van de University of Southern California vast dat smog wel 21 procent van alle gevallen van dementie ter wereld veroorzaakt.

Dat komt doordat deeltjes in smog zo klein kunnen zijn dat ze via de luchtwegen het lichaam binnendringen, langs de zenuwbanen reizen en uiteindelijk in de hersenen belanden.

Hier kunnen ze leiden tot ontstekingen en immuunreacties, die bij mensen alzheimer en dementie kunnen veroorzaken.

Onderzoekers hebben bovendien bewijzen gevonden dat smog andere problemen kan veroorzaken, van diabetes en overgewicht tot leerproblemen bij kinderen.

Kaart van smog-gevaar

© The World Air Quality Index project

Het probleem is het meest alarmerend in grote steden, en daarom brengt het project The World Air Quality Index sinds 2007 gegevens van meetstations in steden over de hele wereld bijeen in een interactieve kaart, die een overzicht biedt van de actuele verontreiniging.

© The World Air Quality Index project

De kaart maakt gebruik van een schaal voor de luchtkwaliteit die door milieu-instanties over de hele wereld gebruikt wordt. De schaal kent zes niveaus, van groen tot donkerrood. Als je een stedentrip in gedachten hebt, kun je je bestemming opzoeken en van tevoren even checken of je de lucht er veilig kunt inademen.