Shutterstock
Hardloper

Lopersdiarree is mogelijk te voorkomen met steunkousen

Heb je ook wel eens buikklachten als je je hardloopschoenen aantrekt en ervandoor gaat? Nieuw onderzoek toont aan dat steunkousen kunnen helpen tegen hardlopersdiarree.

In volle vaart vlieg je over het asfalt voor je dagelijkse rondje hardlopen. Maar net als je denkt je persoonlijke 5 kilometer te kunnen verbeteren, waarschuwt je buik je dat er iets mis is.

Als je dit herkent, ben je zeker niet de enige.

Een onderzoek wees uit dat tot 62 procent van de hardlopers die 5 kilometer of meer lopen, wel eens moet stoppen met hardlopen omdat hun darmen opspelen.

Maar een nieuw experiment onder 46 marathonlopers duidt erop dat steunkousen een eind kunnen maken aan de diarree die met hardlopen gepaard kan gaan.

Bovendien wijst Dennis Raahave, specialist in maag- en darmziekten, erop dat gezonde kost en veel water kunnen helpen je darmen in balans te houden voor, tijdens en na een loop.

Kousen versterken bloedsomloop en helpen maag en darmen

De onderzoekers veronderstelden al dat hardlopers maagklachten krijgen doordat de maag en darmen van streek raken en zelfs schade oplopen van het rennen.

Om de schade aan maag en darmen tijdens het hardlopen te beperken, bedachten ze dat ze konden beginnen met het verbeteren van de bloedsomloop van een aantal lopers, om te zien welk effect dat zou hebben.

In het onderzoek droegen 23 van de 46 marathonlopers steunkousen, en zo werd ontdekt dat er minder intestinal fatty acid-binding protein (I-FABP) werd aangemaakt in het bloed van de lopers met de kousen.

Volgens de onderzoekers geeft de hoeveelheid I-FABP in het bloed aan hoeveel schade de maag en darmen oplopen tijdens het hardlopen.

Gemiddeld steeg de hoeveelheid I-FABP 38 procent in het bloed van lopers met steunkousen, en 107 procent in het bloed van lopers zonder.