Lichaamsbeweging houdt je hersenen gezond – maar één ding kan de voordelen terugdraaien

Je kunt als je van middelbare leeftijd bent sporten wat je wilt, maar geef je één ander belangrijk ding geen prioriteit, dan is je cognitieve winst waarschijnlijk beperkt.

Om op middelbare leeftijd het maximale uit je lichaamsbeweging te halen, moet je één ding niet vergeten.

© Shutterstock

Niet alleen je lichaam gaat achteruit naarmate je ouder wordt. Ook je hersenen worden minder scherp.

Voor sommige mensen gaat dit sneller dan voor anderen, maar we hebben er zelf ook invloed op.

Een belangrijk aspect is lichaamsbeweging. Dat maakt niet alleen het lichaam sterker, maar lijkt ook de cognitieve achteruitgang te vertragen.

Ben je echter in de 50 of 60, dan worden de positieve effecten van lichaamsbeweging alleen gerealiseerd als je ook prioriteit geeft aan een iets anders belangrijks.

Dat blijkt uit een Brits onderzoek.

In het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Healthy Longevity, keken onderzoekers naar gegevens van bijna 9000 Britten van 50 jaar of ouder.

Ze beoordeelden de cognitieve functie van de deelnemers over een periode van 10 jaar door continu hun geheugen en verbale vaardigheden te testen.

Daarnaast vulden de deelnemers vragenlijsten in over hun slaappatroon en lichamelijke activiteit.

Verdeeld in groepen

Op basis hiervan werden de proefpersonen verdeeld in drie slaapgroepen: degenen die minder dan zes uur sliepen, degenen die zes à acht uur sliepen en degenen die meer dan acht uur sliepen.

Daarnaast werden ze in twee groepen verdeeld op basis van de frequentie en intensiteit van hun zelfgerapporteerde lichamelijke activiteit. Het bovenste derde deel (de ‘topscorers’) werd bestempeld als ‘meer lichamelijk actief’, de overige twee derde als ‘minder lichamelijk actief’.

© Shutterstock

Aanbevelingen van de WHO

Aan het begin van het onderzoek hadden de deelnemers die lichamelijk actiever waren ook een betere cognitieve functie – ongeacht hoe lang ze sliepen.

Maar dat beeld veranderde in de loop van het 10-jarige onderzoek.

Korte slaap beperkt effect

Uit de gegevens van de onderzoekers bleek dat deelnemers in de 50 en 60 die regelmatig sportten maar minder dan zes uur per nacht sliepen, niet de cognitieve winst boekten die de onderzoekers op de lange termijn hadden verwacht.

De proefpersonen kampten met dezelfde cognitieve uitdagingen als degenen die minder sportten, maar meer slaap kregen.

Met andere woorden, de volwassenen van middelbare leeftijd hadden minstens zes uur slaap nodig om de cognitieve voordelen van veel lichaamsbeweging te ervaren.

‘Onze studie duidt erop dat voldoende slaap nodig is om de volledige cognitieve voordelen van lichaamsbeweging te bereiken,’ zegt de hoofdauteur van de studie, Mikaela Bloomberg van het University College London, in een persbericht.

Bij mensen van 70 jaar en ouder bleven de cognitieve voordelen van lichaamsbeweging wel behouden als ze minder dan zes uur per nacht sliepen.