Levende worm gevonden in hersenen van Australische vrouw

Volgens onderzoekers is de casus een voorbeeld van de risico’s die ontstaan door de toenemende overlap van het leefgebied van dieren en mensen.

Het ziekenhuis denkt dat de vrouw de worm heeft opgepikt toen ze een bepaalde soort spinazie aan het oogsten was, zogeheten Nieuw-Zeelandse spinazie.

© Canberra Hospital

Er is een acht centimeter lange rondworm gevonden in de hersenen van een 64-jarige Australische vrouw.

De worm werd in juni 2022 tijdens een operatie uit haar hersenen verwijderd.

Dat staat in een rapport van de Australian National University (ANU) en het Canberra Hospital. Het rapport werd afgelopen dinsdag gepubliceerd.

Er staat ook in dat de worm nog leefde toen hij uit de hersenen van de vrouw werd gehaald.

De Latijnse naam van de worm is Ophidascaris robertsi.

‘Dit is de eerste menselijke casus van de Ophidascaris-parasiet ter wereld,’ zegt Sanjaya Senanayake, coauteur en onderzoeker van infectieziekten aan de ANU en het Canberra Hospital, in een verklaring.

De rondworm leeft vaak in de slokdarm en maag van tapijtpythons.

Het ziekenhuis denkt dat de vrouw de worm heeft opgelopen na het plukken van een soort spinazie die Nieuw-Zeelandse spinazie wordt genoemd.

Hierbij kwam ze vermoedelijk in contact met de uitwerpselen van een python, die de worm heeft uitgescheiden.

Ze kreeg buikpijn, diarree, koorts en een aanhoudende droge hoest. Daarnaast had ze last van vergeetachtigheid en depressieve gedachten.

Artsen deden een MRI-scan, en ontdekten de rondworm.

Volgens Sanjaya Senanayake laat de zaak zien hoe gevaarlijk het is dat ziekten en infecties van dieren op mensen worden overgedragen.

Volgens de onderzoeker is dit scenario waarschijnlijker geworden omdat de leefgebieden van mensen en dieren steeds meer overlap hebben.

De Australische vrouw wordt nog steeds in de gaten gehouden door specialisten op het gebied van infectieziekten en hersenonderzoek.

‘Het is nooit gemakkelijk om de eerste patiënt ter wereld te zijn. Woorden schieten tekort voor de bewondering die we hebben voor deze vrouw, die gedurende het hele proces geduld en moed heeft getoond,’ zegt Sanjaya Senanayake.