Shutterstock

Laag geboortegewicht geeft risico op diabetes

Niet alleen obesitas, leefstijl en erfelijkheid spelen een rol bij de vraag of je diabetes type 2 ontwikkelt.

Niet alleen obesitas, leefstijl en erfelijkheid spelen een rol bij de vraag of je diabetes type 2 ontwikkelt.

Je geboortegewicht is ook een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van gecompliceerde diabetes type 2 op jonge leeftijd.

Dit blijkt uit twee Deense onderzoeken.

Allan Vaag, diabetesadviseur en hoogleraar aan de universiteit van Lund, doet al 25 jaar onderzoek naar de relatie tussen geboortegewicht en de ontwikkeling van diabetes type 2.

Hij is verrast dat hij zo duidelijk een nieuwe risicomarker heeft geïdentificeerd.

‘Ik sta versteld van de resultaten, die absoluut eenduidig en helder zijn: Hoe lager het geboortegewicht, hoe hoger het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. We zien een volstrekt lineaire curve. Geboortegewicht blijkt een onafhankelijke risicofactor te zijn in lijn met je genetica en familiegeschiedenis, wat compleet nieuwe en baanbrekende kennis is,’ zegt hij in een persbericht.

Bijna 300.000 Denen hebben diabetes type 2.

Het is een chronische ziekte waarbij je bloedsuikerspiegel verhoogd is omdat je lichaam geen insuline kan gebruiken of niet genoeg insuline aanmaakt.

Insuline helpt de cellen om de suikers uit het voedsel dat we eten op te nemen, dus als de suikers niet in de cellen kunnen komen, stijgt de bloedsuikerspiegel.

De ziekte komt het meest voor bij volwassenen, maar er worden ook steeds meer jongere mensen gediagnosticeerd.

Nieuwe criteria voor screening

Tot nu toe waren erfelijkheid, leefstijl en obesitas de drie risicofactoren waar onderzoekers en artsen rekening mee hielden bij het adviseren en behandelen van mensen met diabetes type 2.

Allan Vaag hoopt dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de toekomst ook het geboortegewicht opneemt als screeningscriterium voor diabetes type 2.

‘We kunnen de foetale component niet langer negeren, zoals deze twee onderzoeken duidelijk laten zien. Tegelijkertijd moeten we nog nader onderzoeken hoe we kunnen voorkomen dat baby’s überhaupt met een laag geboortegewicht worden geboren. We weten echter al dat roken, stress en eetstoornissen voor een zeer laag geboortegewicht kunnen zorgen,’ zegt hij.

Ook vroeggeboorte of aandoeningen bij de moeder kunnen een laag geboortegewicht veroorzaken.

Als je een laag geboortegewicht had en als volwassene slank blijft, is de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 bijna gelijk aan die van anderen, aldus de studie.