Shutterstock
Vingers knakken

Krijg je artritis als je je vingers knakt? Lees het hier

Sommige mensen vinden het fijn om hun vingers te knakken, maar is dat wel zo veilig? Het antwoord is duidelijk, zegt deze hoofdarts.

Je kent het vast wel. Ofwel omdat je het zelf doet, ofwel omdat je het weet van anderen. Het geluid en het gevoel van knakkende gewrichten is fijn, of juist heel onprettig, afhankelijk van of je het zelf doet of niet.

Maar kan het eigenlijk kwaad om je vingers, nek en andere gewrichten te knakken?

Sten Larsen, hoofdarts orthopedische chirurgie in het universiteitsziekenhuis van Aarhus, heeft een duidelijk antwoord op die vraag.

‘Je kunt prima je vingers en nek knakken, hoewel het misschien irritant is voor de persoon die naast je zit,’ zegt hij.

‘Het is namelijk niet gevaarlijk’.

We weten niet waarom

Sten Larsen vertelt ook dat we eigenlijk nog niet weten waarom we onze gewrichten kunnen knakken. Wetenschappers hebben het namelijk nog niet grondig kunnen onderzoeken.

Hoewel we nog niet definitief weten waarom het fysiek mogelijk is dat we onze vingers kunnen knakken, weten we wel waarom we het doen. Dat zegt Martin Bergen, oprichter van een Deense aanbieder van cognitieve gedragstherapie, waar onder andere mensen met dwangklachten worden behandeld.

Het knakken van gewrichten is te vergelijken met ander zelfstimulerend gedrag, zoals haren uit je hoofd trekken of pulken aan de huid.

Stoppen is moeilijk

En als we eenmaal een keer hebben geknakt, komen de hersenen in actie.

‘De hersenen automatiseren alles wat je vaak doet. Want ze gaan er dan vanuit dat het een nuttige actie is,’ zegt Martin Bergen.

‘Dus als je een beetje knakt, zal dat erger worden’.

Hoewel het heel prettig kan voelen om je vingers te knakken, is het dat niet voor omstanders. Het geluid van knakkende gewrichten klinkt meestal onprettig.

‘Dat komt omdat we een krakend geluid meestal niet associëren met iets fijns,’ zegt Martin Bergen.

Als je voor je partner of je collega’s wil stoppen, moet je weten dat het lang duurt om van een gewoonte af te komen.

‘Met een flinke dosis wilskracht heb je ongeveer drie weken nodig, en dan moet je jezelf steeds tegenhouden’, vertelt Martin Bergen.

Hij raadt ook aan om te ontdekken wanneer je vooral wilt knakken, zodat je in die situaties extra gaat opletten. Je kunt ook een trucje overwegen dat je kan helpen om de drang te weerstaan.

‘Je kunt bijvoorbeeld een lintje om je handen binden, zodat je eerst moet nadenken voordat je je hand aanraakt’, zegt Martin Bergen.

Een andere mogelijkheid is wachten. Sommige mensen merken namelijk dat hun gewoonte opeens niet meer werkt. Dat komt door leeftijd.

‘Hoe ouder je wordt, hoe groter je gewrichten worden,’ vertelt hoofdarts Sten Larsen.

Daarom lukt het opeens niet meer om je gewrichten in extreme posities te manoeuvreren om een knakgeluid te krijgen.