In een nieuwe studie keken Braziliaanse onderzoekers naar de invloed van de relatie met je ouders op je levensduur.
Van 941 mensen die tussen 2007 en 2018 waren overleden, gingen ze in de Britse onderzoeksdatabase English Longitudinal Study of Aging (ELSA) na hoe zij de relatie met hun ouders hadden beschreven.
Vrouwen met een overbezorgde vader die hun weinig vrijheid en autonomie geeft, hebben een 22 procent grotere kans om voor hun 80e te overlijden. Bij zonen van overbezorgde vaders neemt het risico met 12 procent toe, zo blijkt uit het onderzoek.
Uit het onderzoek bleek ook dat mannen die opgroeiden in een eenoudergezin 179 procent meer kans hadden om voor hun 80e te overlijden dan leeftijdgenoten die opgroeiden met twee ouders.
De mannen waren opgegroeid in het naoorlogse tijdperk, en de onderzoekers denken dat het verschil verband houdt met de gevoelens van stress die kinderen van gescheiden ouders ervoeren in een tijd dat de maatschappij echtscheiding afkeurde.
Ze wijzen erop dat er tegenwoordig waarschijnlijk minder stress wordt ervaren rond het opgroeien met één ouder, nu echtscheiding vaker voorkomt.
Slechte ouders kunnen hersenen veranderen
Onderzoekers keken hoe de Britten de relatie met hun ouders ervoeren door hun vragenlijsten in de English Longitudinal Study of Aging te kruisen met het Parental Bonding Instrument (PBI).
Dit is een psychologische tool om de mening van kinderen over de manier waarop ze zijn opgevoed en verzorgd, te beoordelen.
Op een schaal van één tot vier moesten kinderen aangeven hoe nauwkeurig verschillende uitspraken over hun moeder en vader waren. Bijvoorbeeld: ‘Liet me de dingen doen die ik graag deed’ en ‘Probeerde alles wat ik deed te controleren’.
Verrassend genoeg bleek ook dat een zorgzame moeder alleen bij vrouwen de kans vermindert om voor het 80e levensjaar te sterven. Bij mannen werd geen effect waargenomen.
Andere studies vonden echter een hoger risico op angst en depressie bij mensen van beide geslachten die opgroeiden met een kille, verwaarlozende moeder.