Keizersnede lijkt ander effect te hebben op baby’s dan gedacht

Jarenlang is aanstaande ouders verteld dat baby’s die vaginaal worden geboren heel andere bacteriën meekrijgen dan als er een keizersnede aan te pas kwam.

Bacteriën in de ontlasting van pasgeboren baby’s nuanceren een wijdverbreide aanname over de invloed van de bevallingsmethode.

© Shutterstock

Als een pasgeboren baby door het geboortekanaal ter wereld is gekomen, is hij onderweg heel wat bacteriën gepasseerd.

En die bacteriën zijn niet onbelangrijk.

We denken dat ze ons immuunsysteem beïnvloeden en een rol spelen bij de latere ontwikkeling van ziekten als astma en diabetes.

Jarenlang hebben deskundigen daarom betoogd dat vaginale bevallingen gunstig zijn voor de bacteriële flora van kinderen, omdat ze daarbij worden blootgesteld aan bacteriën van de moeder, in tegenstelling tot baby’s die via een keizersnede worden geboren.

Maar nu brengt een Canadese studie deze aanname aan het wankelen.

De studie stelt vast dat de bacteriën in de darmflora van kinderen niet lijken te worden beïnvloed door de bevallingsmethode. Dit blijkt uit een wetenschappelijk artikel in Cellular and Infection Microbiology.

Het onderzoek is een van de grootste tot nu toe en omvat meer dan 600 Canadese vrouwen die een vaginale bevalling of een keizersnede hebben gehad.

De onderzoekers verzamelden vaginale monsters van de moeders vóór de geboorte en ontlastingsmonsters van de baby’s – binnen 72 uur na de geboorte, na 10 dagen en nog eens drie maanden later.

© Shutterstock

De belangrijke darmflora van mensen

En hun conclusie is duidelijk: ongeacht hoe de baby’s geboren werden, had de vaginale bacteriesamenstelling van de moeder geen effect op de darmbacteriën van de baby.

Toch ontdekten de onderzoekers dat er zowel na 10 dagen als na drie maanden significante verschillen waren in de bacteriesamenstelling van de twee groepen baby’s. De onderzoekers denken daarom dat baby’s die via een keizersnede werden geboren rond de geboorte meer werden blootgesteld aan antibiotica dan baby’s die vaginaal werden geboren.

De onderzoekers verzamelden geen monsters van de ontlasting van de moeders, dus ze kunnen niet zeggen of hun bacteriële flora een rol speelt bij de kinderen.