Je snijplank kan miljoenen ongewenste deeltjes bevatten

Amerikaanse onderzoekers hebben bestudeerd hoeveel microplastics er vrijkomen bij het bereiden van eten.

Volgens een Amerikaans onderzoek kunnen er uit een plastic snijplank miljoenen microplastics per jaar vrijkomen tijdens het eten koken.

© Shutterstock

Wetenschap in Beeld schreef eerder al over de manieren waarop plastic in je lichaam terechtkomt.

We krijgen het binnen via ons eten en we ademen het in.

Een Amerikaans onderzoek duidt erop dat bepaalde snijplanken een mogelijke oorzaak zijn dat ons eten microplastics bevat.

Snijplanken zijn vaak van plastic, en er komen krassen in als je bijvoorbeeld groente snijdt of hakt.

Onderzoekers van de North Dakota State University onderzochten daarom de microdeeltjes die ontstaan bij het snijden van wortels op een plastic snijplank.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat bij het snijden van wortels op snijplanken van twee veelvoorkomende kunststoffen, polyetheen en polypropyleen, wel 79 miljoen plasticdeeltjes per jaar kunnen vrijkomen.

De onderzoekers wijzen erop dat dit een schatting is, en dat de hoeveelheid plasticdeeltjes die vrijkomt onder andere afhangt van het materiaal en de ouderdom van de snijplank en van de hoeveelheid kracht die je op het mes zet.

De onderzoekers bestudeerden ook het effect van microplastics uit snijplanken op cellen in muizen.

En hoewel er miljoenen plasticdeeltjes ontstonden bij het snijden van wortels, concludeerden de onderzoekers dat de microplastics die vrijkwamen uit snijplanken van polyetheen en polypropyleen de cellen van de muizen niet veranderden.

Toch benadrukken de bevindingen de noodzaak van meer onderzoek naar de effecten van microplastics in onze voeding.

Ook raden de onderzoekers aan om je snijplank te vervangen zodra het oppervlak beschadigd raakt.