Je handdoek krioelt van de bacteriën

Bacteriën vieren een feestje in je badhanddoek, en daarom moet je hem vaak wassen. Vaker dan je denkt.

Je badhanddoek is een buffet van vocht en voedingsstoffen voor de miljoenen bacteriën die je er zelf aan afgeeft. Daarom is het aan te raden om je handdoek meerdere keren per week te wassen.

Dat zegt Philip Tierno, onderzoeker in microbiologie en pathologie aan de New York University School of Medicine, tegen Tech Insider.

Voer voor bacteriën

Handdoeken bieden de ideale omstandigheden voor bacteriën: de dikke stof is warm en vochtig en bevat voeding in de vorm van dode huidcellen.

De bacteriën voeg je zelf toe aan de cocktail. Elke keer dat je je natte lichaam afdroogt met de badstof, breng je – naast dode huidcellen – ook vocht (secreten) uit je hele lichaam over op de handdoek. Die komen bijvoorbeeld uit speeksel, wondjes, je endeldarm en je urinebuis. En ze bevatten natuurlijk bacteriën.

Daar komen mogelijke microdruppels bij van het doorspoelen van het toilet, die zich door de hele badkamer kunnen verspreiden.

Handdoek moet kurkdroog zijn

Als je je handdoek na elk gebruik helemaal droog laat worden, hoef je hem volgens Philip Tierno slechts na drie keer afdrogen te wassen.

Hang je de natte handdoek echter aan een haakje in een slecht geventileerde badkamer, waar hij in de loop van een dag slechts langzaam droog wordt, dan moet je hem nog vaker wassen: al na één of twee keer.

Houd je handdoek voor jezelf

Dat we toch niet massaal aan de builenpest bezwijken met dank aan onze klamme handdoeken, komt doordat het voornamelijk onze eigen bacteriën zijn die in onze handdoek krioelen.

En je eigen bacterieflora is in principe onschadelijk voor jou.

Van de bacteriën van anderen kun je wel ziek worden. En als je je handdoek deelt met iemand die een stafylokokken- of andere huidinfectie heeft, kan de infectie via de handdoek worden overgedragen op jouw huid.

Handdoeken die je alleen voor je handen gebruikt bevatten niet zo veel lichaamssecreten. Toch moet je ze vaak wassen, omdat je ze met anderen deelt.