Shutterstock

Invaliderende hoofdpijn in opkomst: Dit medicijn kan mogelijk helpen

Het experiment liet veelbelovende resultaten zien voor patiënten die slechts beperkte behandelmogelijkheden hebben.

Hevige hoofdpijn, die vaak gepaard gaat met pulserend oorsuizen, duizeligheid en zichtstoornissen.

Die symptomen ervaren veel mensen met de ernstige aandoening Idiopathische Intracraniële Hypertensie (IIH), die op termijn kan leiden tot permanente slechtziendheid of in zeldzame gevallen blindheid.

Bij Idiopathische Intracraniële Hypertensie is de druk in de schedel verhoogd doordat het hersenvocht onvoldoende wordt afgevoerd. De ziekte komt het meest voor bij jonge vrouwen met ernstig overgewicht, maar kan ook anderen treffen.

Tot voor kort was de aandoening zeldzaam. Maar naarmate obesitas steeds meer voorkomt, is het aantal gevallen omhoog geschoten: een stijging van 350 procent in de afgelopen 10 jaar.

Toch zijn de behandelmogelijkheden beperkt.

Daar hoopt een team Britse onderzoekers nu verandering in te brengen.

In hun onderzoek, dat is verschenen in het tijdschrift Brain, presenteren ze veelbelovende resultaten voor een toekomstige behandeling van de ziekte.

Ze deden een proef met een geneesmiddel met de werkzame stof exenatide, dat doorgaans wordt gebruikt ter behandeling van diabetes type 2.

In het onderzoek werden zeven mensen met IIH 12 weken lang behandeld met dit medicijn. Acht andere patiënten kregen in diezelfde periode een placebo.

Positief effect beklijft

Het medicijn werd twee keer per dag geïnjecteerd, en 2,5 uur na de injectie konden de onderzoekers al zien dat de hersendruk als gevolg van het hersenvocht afnam. En het positieve effect hield aan: bij een meting na de 12 weken die het experiment duurde, was de druk nog steeds lager.

Tegelijkertijd meldden de patiënten een opvallende daling in het aantal migraineaanvallen gedurende de 12 weken van het experiment.

Gemiddeld hadden ze 7,7 minder dagen met hoofdpijn per maand dan vóór het onderzoek. De placebogroep ervoer in dezelfde periode een daling van 1,5 dag.

Alex Sinclair, hoogleraar neurologie aan de universiteit van Birmingham en hoofdauteur van het onderzoek, noemt de resultaten ‘belangrijk’.

Tegelijk benadrukt hij dat er meer onderzoek nodig is dat deze resultaten ondersteunt, voordat er met de behandeling kan worden gestart.