Shutterstock

Hoe lang duurt de ideale vrijpartij? Dit zegt de wetenschap

Vrouwen uit allerlei landen zijn het verrassend eens over de vraag hoe lang het duurt om een orgasme te bereiken.

Hoe lang ‘hoort’ het te duren? Wat is eigenlijk normaal? En doe ik het wel goed genoeg?

De meeste mensen vragen zich dit soort dingen weleens af, maar meestal niet hardop. Want er rust nog steeds een taboe op seks en lust, en daarom hebben veel mensen het liever ergens anders over.

Dit zie je ook in de wetenschap, waar seksualiteit – vooral die van vrouwen – stelselmatig onderbelicht wordt.

Dat zegt Astrid Ditte Højgaard, hoofdarts bij het centrum voor seksuologie van het academisch ziekenhuis van Aalborg in Denemarken.

Toch zijn er in de loop der jaren wel enkele studies gedaan. Maar voor we gaan hebben over het hoogtepunt van de seks, het orgasme, helpen we eerst een hardnekkige mythe de wereld uit:

‘Hoe langer, hoe beter’ zou het devies niet moeten zijn.

‘Een vrijpartij kan best te lang duren.’ Astrid Ditte Højgaard, hoofdarts bij het centrum voor seksuologie van het academisch ziekenhuis van Aalborg in Denemarken

‘Een vrijpartij kan best te lang duren,’ aldus Højgaard, die als arts vaak te maken heeft met heteroseksuele mannen die moeilijk een orgasme bereiken.

‘En het is vaak het natuurlijke einde van de seks als de man klaarkomt. Als hij daar moeite mee heeft, kan de vrijpartij wel een half uur tot een uur duren – of zelfs nog langer, en dat is voor beide partijen geen pretje. Het gaat pijn doen en je raakt uitgeput omdat er geen duidelijk einde is,’ legt ze uit.

Veel mensen bereiken nooit een orgasme

En dan dus de climax.

Hoe lang duurt het eigenlijk voor een man en voor een vrouw om een hoogtepunt te bereiken?

Het antwoord verschilt van persoon tot persoon, maar er is onderzoek gedaan naar de manier waarop beide geslachten de weg naar de climax afleggen.

Het gaat hierbij om de duur van de penetratie zelf, en er is geen rekening gehouden met andere vormen van seks, zoals bevrediging met de hand of de mond.

© Shutterstock

We doen het minder vaak dan we willen

Laten we met dat voorbehoud eerst naar de vrouwen kijken.

Volgens een Indiase studie uit 2020 doen vrouwen er gemiddeld 13,41 minuten over om een orgasme te krijgen, gemeten met een stopwatch vanaf het moment dat ze opgewonden raken tot ze een orgasme krijgen.

Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder 645 vrouwen uit 20 landen.

Verder blijkt dat 17 procent van de respondenten nog nooit een orgasme heeft gehad.

Dat noemt Astrid Ditte Højgaard ‘een bedroevend hoog cijfer’, dat wellicht deels verklaard kan worden door het feit dat veel vrouwen tijdens de seks gestimuleerd moeten worden om klaar te komen.

‘Uit het onderzoek blijkt ook dat slechts 32 procent van de vrouwen een orgasme kan krijgen door penetratie alleen,’ zegt ze.

‘Dat is misschien waar het aan schort: velen denken dat vrouwen uitsluitend een orgasme kunnen krijgen door een penis in hun vagina te hebben. Maar 68 procent moet op andere manieren gestimuleerd worden. Dit is wellicht ook de reden waarom vrouwen het liefst bovenop liggen. Dat is duidelijk de beste manier voor de vrouw om tot een orgasme te komen, omdat ze zichzelf daarbij kan stimuleren.’

2 tips van de wetenschap voor een orgasme

Mannen komen sneller klaar

Terwijl de gemiddelde vrouw ruim 13 minuten nodig heeft om tot een orgasme te komen, is de route naar ejaculatie voor de man doorgaans korter.

Dat blijkt uit een onderzoek uit 2005, gebaseerd op gegevens van 500 heteroseksuele stellen in vijf landen. Mannen doen er gemiddeld 5,4 minuten over om te ejaculeren.

Een recenter onderzoek onder 474 mannen uit dezelfde vijf landen vond een gemiddelde duur van 6 minuten van het begin van de penetratie tot ejaculatie.

Geen van beide studies keek specifiek naar het mannelijk orgasme, want je kunt best een zaadlozing hebben zonder orgasme.

Dit kan op termijn leiden tot minder zin in seks.

Mening van deskundigen roept vragen op

Nu we weten wat de wetenschap zegt over hoe lang het duurt om tot een orgasme te komen, kunnen we overgaan tot de volgende vraag:

Wat is volgens de experts de ideale duur van een vrijpartij?

Een onderzoek uit 2005 werpt hier licht op. Een groep Amerikaanse en Canadese sekstherapeuten beantwoordde een reeks vragen om de optimale duur van geslachtsgemeenschap tussen een man en een vrouw te bepalen.

Volgens de studie is tussen de 3 en de 7 minuten voldoende, terwijl tussen de 7 en 13 minuten wordt gezien als ‘wenselijk’. Het gaat dus alleen om penetratie: voorspel, orale seks en andere activiteiten zijn niet meegenomen.

Højgaard noemt de ideeën van de deskundigen over de duur van de ideale vrijpartij ‘verrassend’:

‘Het stemt tot nadenken dat de experts tot een kortere duur komen dan vrouwen naar eigen zeggen nodig hebben om een orgasme te bereiken,’ zegt ze.

‘Dit kan ertoe bijdragen dat vrouwen onnodig onder druk komen te staan: het wordt “abnormaal” dat ze meer tijd nodig heeft om tot een hoogtepunt te komen.’

Leeftijd kan seksleven veranderen

Hoewel de duur van de gemeenschap één factor is die bepaalt hoe tevreden we zijn met ons seksleven, wijst Højgaard erop dat er nog veel meer omstandigheden van invloed zijn.

‘Het is belangrijk jezelf te kennen en te weten wat werkt en wat niet. Praat over je behoeften, vooral als je wat ouder wordt,’ zegt ze, en ze voegt eraan toe:

‘Want met de leeftijd komen gebreken, die sommige functies fysiek uitdagend kunnen maken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de man moet gaan staan om voldoende bloed naar de penis te krijgen, terwijl de vrouw weer iets heel anders nodig heeft. Seksualiteit verandert gedurende het hele leven, en het is belangrijk om er samen over te praten.’